MENIU

Bugetul de stat pe 2016, în dezbatere. Amendamentul privind irigațiile, respins

Bugetul de stat pe 2016. Aleșii au refuzat, duminică, majorarea cu peste 500 de milioane de lei bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurare pentru anul viitor. Amendamentul depus de către deputatul ALDE, Daniel Constantin, fost ministrul al Agriculturii, pentru implementarea Strategiei sectorului de irigaţii a fost și el, de asemenea, respins. În schimb, bugetele Ministerului Transporturilor, Ministerului Educației, Ministerului Mediului, Ministeriului Sănătății, precum și cel al Secretariatului General al Guvernului au fost adoptate.

UPDATE: Bugetul Ministerului Muncii a fost adoptat.

UPDATE: Bugetul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), redus cu 1,5 milioane lei față de proiectul inițial, ca urmare a amendamentelor depuse sâmbătă, a fost adoptat în unanimitate, potrivit Agerpres.

UPDATE: Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului au adoptat fără amendamente bugetul Ministerului Sănătății și pe cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe anul 2016, cu majoritate de voturi.

UPDATE: Bugetul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice a fost adoptat cu unanimitate de voturi, de Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului, cu un amendament. Amendamentul admis aparține senatorului PSD, Ecaterina Andronescu, și prevede introducerea unui nou ordonator de credite — Academia Oamenilor de Știință din România și a unei noi file de buget, având în vedere că este o instituție nou creată, potrivit Agerpres.

UPDATE: Deputatul UNPR, Gheorghe Ialomițeanu, este de părere că fostul ministrul al Agriculturii, Daniel Constantin, cel care a propus implementarea Strategiei sectorului de irigaţii, trebuia să asigure bani, nu să critice că actualul Guvern nu poate să-l cuprindă în Bugetul de stat pe 2016. ”A făcut bugetul pe 2016, dar nu l-a inclus în buget. Un proiect nu poate fi inclus în buget dacă nu respectă indicatorii tehnico-administrativi, pentru că Cioloș a inclus în buget și proiecte propuse în Guvernul Ponta. (...) Nu erau indicatorii tehnico-administrativi, nici sursa de finanțare. Un program de irigarea național este vital pentru România”, a declarat Ialomițeanu la Realitatea TV.

UPDATE: Se votează amendamentele la Transporturi.

Săptămâna trecută, la bugetul alocat Ministerului Transporturilor, au fost aduse peste 70 de amendamente, în care se cereau mai mulți bani, respectiv peste nouă miliarde de lei. Proiectul bugetului pe 2016 prevede, la acest minister, mai puțini bani decât în 2015, când au fost alocate peste 12 miliarde de lei. În 2016, potrivit proiectului de buget, vor fi alocate până în 12 miliarde de lei, a transmis corespondentul Realitatea TV.

Totodată, la dezbateri, senatorii și deputatii au abordat subiectul privind autostrăzile, precum și situația gărilor. Întrebat dacă se poate da un termen privind începerea lucrărilor la autostrada Comarnic - Brașov, ministrul Transporturilor, Dan Constescu, a declarat că nu poate promite nimic. 

UPDATE: În ceea ce privește Ministerul Agriculturii, amendamentul depus de către Daniel Constantin, pentru implementarea Strategiei sectorului de irigaţii, a fost respins. În cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat faptul că "nu există argumente pertinente" care să justifice luarea acestei decizii.

”Este un argument rușinos al colegilor din Comisia de Buget-Finanțe. Vorbim de o lege care a fost aprobată, Bugetul pe 2016 încalcă o lege. Ea trebuie construită pe legile în vigoare. În 12 noiembrie, președintele Iohannis a aprobat o lege și pentru prima dată în 27 de ani alocam un buget pentru irigații în agricultură. Pe vremea mea, din 2012, am acordat 128 de milioane de lei pentru irigații (...) Era important să alocăm și pentru infrastructura principală. Împreun. cu premierul Cioloș, din 2013, am încercat să găsim surse de finanțare”, a declarat Daniel Constantin.

După încheierea dezbaterilor, membrii Comisiilor de buget-finanțe vor întocmi un raport care va ajunge, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului. Raportul reprezintă recomandarea de vot pentru aleși.