Bogdan Diaconu a eşuat: Nu a putut să înfiinţeze un grup parlamentar al PRU
Demersul deputatului Bogdan Diaconu de a înființa un nou grup parlamentar - PRU - la Camera Deputaților a eșuat, majoritatea parlamentarilor nefiind de acord cu acest lucru.
Diaconu a prezentat, în plenul Camerei, mai multe articole din Regulamentul forului legislativ: art. 13 alin. 1, art. 7 alin. 13, art. 13 alin. 3.
"În conformitate cu art. 13 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaților, care precizează că grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputaților formate din cel puțin 10 deputați — care au candidat în alegeri pe lista USL — aceeași listă electorală spune Regulamentul, coroborat cu art. 7 alin. 13, art. 13 alin. 3, vă aducem la cunoștință înființarea grupurilor parlamentare USL, alianța politică Uniunea Social-Liberală. În temeiul art. 15 din Regulamentul Camerei precizăm: denumirea grupului parlamentar, componența numerică nominală și conducerea acestuia sunt prezentate în anexa 1. Aceștia fac parte din grupul USL, iar denumirea grupului parlamentar va fi PRU — România Unită.
Conducerea grupului va fi alcătuită din: lider — Mihai Diaconu, vicelider — Mario Caloianu, secretar — Răzvan Tănase", a susținut deputatul. În replică, deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că această interpretare a Regulamentului forului este foarte permisivă, iar el nu este de acord cu ea. "Ceea ce a fost prezentat ceva mai devreme este o himeră, o dorință. Poate, cândva, 10 parlamentari care la un moment dat au candidat pe lista aceluiași partid și au intrat în Parlament vor forma un grup.
El va intra în drepturi conform Regulamentului în următoarea sesiune parlamentară. Ceea ce s-a întâmplat mai devreme aici și modul în care antevorbitorul meu a solicitat acest lucru este total neregulamentar și, în consecință, nu va fi luat în calcul", a declarat și deputatul PSD Marian Neacșu. Liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a subliniat că cererea de înființare a unui nou grup trebuia făcută în Biroul permanent. "Ceea ce a prezentat Bogdan Diaconu în numele a-nu-știu-cui, din punct de vedere regulamentar toate aceste mișcări ar fi trebuit să treacă prin Biroul permanent și, mai departe, să fie prezentate plenului. Lucru care nu s-a întâmplat. Ceea ce se încearcă astăzi este o șmecherie ieftină, ca să fiu foarte delicat în exprimare. În consecință, ar trebui să spunem că am ascultat o intervenție de la tribuna Camerei Deputaților, atât și nimic mai mult", a încheiat liberalul.