MENIU

Bogdan Aurescu și Hegedus Csilla, noii miniștri la Externe și Cultură, au depus jurământul

Bogdan Aurescu și Hegedus Csilla au depus, luni, la Palatul Cotroceni, jurămintele de învestitură în funcțiile de ministru al Afacerilor Externe și ministru al Culturii, în prezența șefului statului, Traian Băsescu, a premierului, Victor Ponta, și a președintelui Camerei Deputaților,  Valeriu Zgonea. Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu a fost prezent la ceremonia de învestitură.

”Permiteți-mi să îi felicit pe doi noi miniștri și, cu scuzele de rigoare, voi face o mențiune: felicitări, în mod deosebit, pentru nominalizarea de la Ministerul de Externe. Cred că este un moment în care avem nevoie de stabilitate, de seriozitate, mai ales că funcția prezidențială se află într-un moment de tranziție. Vă doresc succes la toți! Vă mulțumesc și ori de câte ori va fi nevoie de mine, până pe 21 decembrie, vă stau la dispoziție”, a declarat, președintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, după depunderea jurămintelor de învestitură. 

Decretele prin care Bogdan Aurescu este numit în funcția de ministru de Externe și Hegedus Csilla devine ministru al Culturii și vicepremier au fost publicate, luni, în Monitorul Oficial.

De asemenea, a fost publicat decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor  Externe, și se constată încetarea funcției acestuia de membru al Guvernului. Meleșcanu a demisionat pe 18 noiembrie, pe motiv că nu toți românii din străinătate au reușit să voteze.

Președintele Traian Băsescu a semnat luni aceste decrete.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta nu a oferit, luni, explicaţii pentru retragerea nominalizării lui Mihnea Motoc, prima variantă luată în calcul pentru înlocuirea lui Teodor Meleşcanu.

Săptămâna trecută, însă, Traian Băsescu explica că Mihnea Motoc nu poate fi numit încă ministru de extrerne, întrucât mai întâi trebuie să demisioneze din funcția de ambasador, pentru a preveni o situație de incompatibilitate. 

”În momentul de față avem chestiuni de ordin legal, care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de externe. Am vorbit cu Mihnea Motoc, am toata deschiderea față de el. Dar trebuie facute niște demersuri, pentru a preveni incompatibilitatea, prin demisia din corpul diplomatic și din funcția de ambasador. In momentul de față, el este și ambasador, pentru a elimina incompatibiliatea trebuie sa existe decretul de chemare din funcția de ambasador. Acest decret trebuie sa fie constrasemnat de premierul Victor Ponta. Dupa ce va fi semnat decretul si publicat in Monitorul Oficial, voi semna decretul de numire. Am discutat cu Mihnea Motoc şi l-am asigurat de sustinerea mea. Este un excelent ambasador, care va fi un excelent ministru de Externe. În conformitate cu art.84, trebuie ţinut cont că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnnitate. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Imediat, vom publica în MO rechemarea sa şi apoi trebuie publicat în MO decretul de numire. Eu am trimis proiectul de decret la Camcelaria prim-ministrului”, declara Traian Băsescu.