MENIU

Băsescu: Voi spune la Bruxelles să NU credem niciodată în promisiunile Rusiei. NU SE VA OPRI aici

Băsescu: Voi spune la Bruxelles să NU credem niciodată în promisiunile Rusiei. NU SE VA OPRI aici

Președintele Traian Băsescu spune că abordarea pe care o va avea joi la Bruxelles, la Consiliul European, va fi: "Hai să nu credem niciodată, sută la sută, în promisiunile și angajamentele Federației Ruse", el apreciind că Rusia "nu se va opri aici".

Președintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că România așteaptă de la Consiliul European de la Bruxelles "nu numai stabilirea nivelului de sancțiuni la adresa Federației Ruse, ca urmare a anexării ilegitime a Crimeii", dar în mod categoric va aduce în dezbaterea Consiliului European și situația Republicii Moldova, plecând de la realitatea că "Uniunea Europeană nu mai trebuie să fie surprinsă".

"Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că semnalele care au venit de mult din regiune trebuie tratate cu atenție, pentru că expertiza despre regiune se află aici, nu pe malul celălalt al Atlanticului, ci pe malul Mării Negre”, a spus șeful statului.

"Abordarea mea va fi, către colegii europeni: «Hai să nu credem niciodată, sută la sută, în promisiunile și angajamentele Federației Ruse», plecând de la premisa pe care noi o avem în analiză, și am spus-o și președintelui Timofti, că Federația Rusă nu se va opri aici", a declarat Băsescu.

El a mai spus că momentul nu poate fi prezis, dar că situaţia din Crimeea este "doar un episod, după episodul georgian".

Traian Băsescu a mai afirmat că ideea refacerii spațiului Uniunii Sovietice este o idee pe care România o consideră "o realitate politică a modului în care se gândește regiunea, la Moscova".

"Nu o spun pentru a jigni Federația Rusă, dar nici nu am dreptul să nu o spun, dacă o gândesc și o analizăm, că există și această polisiblitate", a spus Băsescu, adăugând că va pune în discuţie la Consiliul European, la dineu, acolo unde se discută foarte liber, "dacă suntem pregătiți pentru următorul pas".

"Nu cred că nu va exista și un pas următor, dar nu știm când", a subliniat Traian Băsescu.

Despre problemele de securitate ale Republicii Moldova, Traian Băsescu a spus că a analizat aceste aspecte în discuția cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti.

"Personal, i-am transmis domnului Timofti informațiile și analizele noastre, care nu pot fi făcute publice", a afirmat președintele României.

Băsescu a precizat că România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate pentru Republica Moldova, plecând de la realitatea din Transnistria și motivații care pot apărea în susținerea separatiștilor din Transnistria, dar şi de la referendumul care a avut loc în luna februarie, în Găgăuzia, de la atmosfera de la Bălți sau de la atmosfera și dezbaterea din regiunea Taraclia.

"Sunt puncte de instabilitate care pot fi utilizate împotriva stabilităţii Republicii Moldova", a arătat Traian Băsescu, adăugând că preşedintele şi guvernul Republicii Moldova vor găsi soluţii să gestioneze cu calm toate aceste lucruri, în aşa fel încât Republica Moldova să îşi poată urma drumul către Uniunea Europeană.