Băsescu, despre Preşedinţia Consiliului UE: Calificativul primit de România va fi...
Traian Băsescu a afirmat că, la finalul mandatului Preşedinţiei Consiliului UE, România va primi calificativul „decent”, iar ţara noastră „se va aşeza ţanţoşă” pe lista lungă a statelor în a căror Preşedinţie „nu s-a înregistrat nici un progres în crearea unei viziuni legate de viitorul UE”.
"Putem avea o preşedinţie excelentă şi curajoasă! Preşedinţia României pare a fi sortită a se desfăşura în cenuşiul ultimelor preşedinţii ale Uniunii Europene, fie că ne referim la cea a Bulgariei sau la a Austriei. Aceleaşi teme prioritare fie că vorbim de migraţie, BREXIT, azil, securitatea frontierelor, buget UE şi buget zonă Euro, politica agricolă comună etc. etc. Nimic nou sub soare, iar la sfârşitul mandatului românesc aceeaşi listă va fi transferată următoarei preşidenţii cam în acelaşi stadiu de la preluare iar calificativul primit de România va fi „decent” şi ţara se va aşeza ţanţoşă pe lista lungă a ţărilor în a căror preşidenţie nu s-a înregistrat nici un progres în crearea unei viziuni legată de viitorul Uniunii Europene”, a scris Traian Băsescu, miercuri pe Facebook, preluat de Mediafax.
Fostul preşedinte al României a adăugat că ţara noastră ar putea „zgâlţăi” UE care pare debusolată şi fără curaj prin trei mari proiecte.
"România poate zgâlţâi Uniunea Europeană care pare debusolată şi fără curaj în a-şi defini propriul viitor, lansând de la înălţimea Preşidenţiei Rotative a Uniunii Europene trei mari proiecte şi anume:
1.Bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană;
2. Planificarea proceselor pentru ca în următorii 15 - 25 ani să se realizeze Statele Unite ale Europei;
3.Planificarea finanţării şi realizării în următorii 10 – 15 ani a marii magistrale fluviale de transport Rotterdam – Rin – Main – Dunăre – Constanţa”, a explicat Băsescu.
De asemenea, senatorul PMP a spus că toate cele trei proiecte implică un efort diplomatic extraordinar, mai ales cel pentru realizarea unei amânări a Brexit în primă fază.
„Pentru fiecare din cele trei mari proiecte există soluţii dar toate implică un efort diplomatic formidabil pentru ca la sfârşitul mandatului nostru proiectul de la punctul 1 să se realizeze măcar şi printr-o amânare a BREXIT-ului în primă fază, iar cele de la punctele 2 şi 3 să rămână pe agenda Consiliului UE pentru următoarele preşidenţii. Putem avea o preşedinţie care să primească un calificativ „EXCELENT” şi „CURAJOS”. De ce nu? P.S. – argumentaţia pentru susţinerea celor 3 proiecte este prea lungă pentru a fi postată”, a conchis Traian Băsescu.