Băsescu, atac pe tema românului răpit: Ponta și Iohannis, treziți-vă!
Fostul șef de stat, Traian Băsescu, critică, într-o postare pe pagina personală de Facebook, atitudinea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Victor Ponta față de cazul cetățeanului român, Iulian Gheorghe, care de aproape o lună a fost răpit în Burkina Faso, fiind de părere că ambii "îşi aduc aminte de acest lucru doar dacă sunt întrebaţi de presă".
Traian Băsescu afirmă că dezinteresul pentru soarta românului răpit este mascat de readucerea în atenția opiniei publice a modului în care au fost recuperați cei trei ziariști, răpiți în Irak, în 2005, considerând că se apelează la "conexiuni fără nici o legătură cu realitatea". Mai mult, Băsescu dezvăluie faptul că dacă ar mai fi avut ceva timp, la acea vreme, Mohamed Munaf, pe care fostul șef de stat îl cataloghează drept "alt ticălos", "ar fi fost recuperat cu toată cetăţenia lui americană".
"De aproape o lună, cetăţeanul român Iulian Gheorghe a fost răpit în Burkina Faso. Este drept că preşedintele ţării şi premierul îşi aduc aminte de acest lucru doar dacă sunt întrebaţi de presă. Şi pe acest fond, de cîteva zile în spaţiul public revine episodul răpirii ziariştilor din Irak. Iar pentru a masca dezinteresul pentru soarta românului răpit, reţeta propagandei este să scoată cîte un palavragiu la televizor care să presupună cît de ilegal au fost recuperaţi cei trei ziarişti răpiţi în Irak în 2005 şi să facă tot soiul de conexiuni fără nici o legătură cu realitatea, legate de traficul de armament sau de beneficii băneşti obţinute de pe urma răpirii ziariştilor.
Probabil cei care l-au ajutat pe Omar Haysam să fugă din ţară n-or să-mi ierte niciodată că mi-am asumat recuperarea ziariştilor cu devoalarea acțiunii ticăloase a unui sirian devenit cetățean român şi la un pas să devină deputat PSD. Dar dacă ceva le-a stîrnit furia, acest lucru a fost readucerea în ţară a lui Omar Haysam. Dacă aş mai fi avut ceva timp şi Mohamed Munaf, alt ticălos, ar fi fost recuperat cu toată cetăţenia lui americană", a declarat fostul șef de stat.
Băsescu subliniază faptul că "dacă grupările teroriste vor simţi că suntem indiferenţi sau neputincioşi, vom avea tot mai mulţi cetăţeni răpiţi aiurea prin lume" și face un apel către Klaus Iohannis și Victor Ponta să pună în mișcare toată forța instituțiilor statului pentru a-l recupera pe român.
"Eu am tratat răpirea cetăţenilor români ca fiind o agresiune teroristă la adresa statului şi am acţionat în consecinţă. Alţii, îşi ascund indiferenţa şi neputinţa la umbra celulelor de criză de la MAE sau a unor palavragii obsedaţi chemați pe la televiziuni. Dar reţineţi : dacă grupările teroriste vor simţi că suntem indiferenţi sau neputincioşi, vom avea tot mai mulţi cetăţeni răpiţi aiurea prin lume.
Așa că, domnilor Ponta și Iohannis treziți-vă și puneți în mișcare toată forța instituțiilor statului. Dacă nu știți, vă spun eu că este imposibil să nu avem resurse în Africa de West. Nu faceți din Iulian Gheorghe simbolul neputinței voastre și a României, pentru că vor plăti români nevinovați, nu voi", a scris Traian Băsescu pe Facebook.
Menționăm, însă, că numele românului răpit în Burkina Faso este Iulian Gherghuț, acesta având și cetățenie franceză.
Ponta, despre românul răpit: Autoritățile fac eforturi. Îmi doresc să avem vești bune
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Craiova, că autoritățile române "fac eforturi" pentru a-l găsi pe românul răpit, în urmă cu câteva săptămâni, în Burkina Faso, și îndeamnă ca în acest caz "să nu fim exagerat de optimiști, nici pesimiști".
Întrebat ce informații sunt despre românul răpit în Burkina Faso, Ponta a răspuns: "Facem eforturi și până nu avem lucruri clare prefer să nu comunicăm decât pe calea procedurală — celula de criză, MAE și partenerii noștri. Îmi doresc și sperăm la un moment dat să avem vești bune, dar să nu fim exagerat de optimiști, nici pesimiști".
Românul răpit de teroriști în Burkina Faso. Armata ar fi aflat unde este ținut
Cetăţeanul român răpit, săptămâna trecută, în Burkina Faso, a fost dus în nordul statului Mali, afirmă un oficial militar de rang înalt, precizând că operaţiunile de căutare continuă în mod activ.
"Ostaticul şi răpitorii au traversat fluviul Niger şi se află în nordul statului Mali; căutările se concentrează în această zonă", a declarat un oficial militar de rang înalt din Burkina Faso, citat de site-ul postului La Voix de l'Amerique. Potrivit oficialului militar, care este membru al celulei de criză creată de Guvernul din Burkina Faso, operaţiunile de căutare se desfăşoară cu dificultate întrucât nicio grupare criminală nu a revendicat răpirea.
Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidenţială din Burkina Faso a fost trimisă în nordul Mali, unde sunt şi alte unităţi speciale africane, în cadrul Operaţiunii Barkhane. Operaţiunile de căutare se derulează în Burkina Faso, Mali şi Niger, în cadrul Operaţiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistenţa Franţei. La Operaţiunea Barkhane participă forţe din Franţa, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.
Un român, răpit de o grupare teroristă în Burkina Faso. Reacția MAE
Persoane înarmate au răpit, pe 4 aprilie, un ofiţer de securitate român de la o mină de mangan, din Burkina Faso, acesta fiind victima unui grup de terorişti din Mali, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare, în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.
Atacul a fost scurt, dar premeditat, fiind perfect organizat. Potrivit martorilor, un jandarm care a încercat să intervină a fost rănit de atacatori înarmați cu AK 47 Kalașnikov, scrie Agerpres.
"Una dintre patrulele noastre a fost atacată" și "românul care conducea patrula a fost răpit", declara directorul societății Pan African Minerals, precizând, de asemenea, că un jandarm fusese grav rănit, iar șoferul, de asemenea, fusese rănit la un picior.
Potrivit unei surse din securitatea locală, atacul a fost condus de cinci persoane înarmate, care, după ce l-au răpit pe agentul de securitate român, s-au îndreptat către granița cu Mali, potrivit Reuters.
Site-ul Info-Afrique a adăugat, la rândul său, că cei doi răniți ar fi fost trimiși de urgență la Ouagadougou pentru a fi operați, aceștia fiind un reprezentant al minei și un șofer. Forțele de securitate din Burkina Faso au confirmat atacul.
Imediat ce informaţiile au fost cunoscute de autorităţile române, ministrul afacerilor externe a activat Celula de Criză care s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informaţiilor şi pentru adoptarea măsurilor specifice.
"Au fost trimise instrucţiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Instituţiile care fac parte din Celula de Criză sunt în contact permanent”, preciza MAE în cadrul unui comunicat.
Pe 5 aprilie, MAE anunța că familia cetăţeanului român a fost invitată, la sediul instituției, unde a purtat discuţii cu reprezentanţii Celulei de Criză.
"În cadrul întrevederii au fost prezentate aspectele legate de situaţia actuală a cetăţeanului român, fiind păstrat un dialog permanent cu familia în vederea transmiterii evoluţiilor, pe măsură ce acestea vor fi disponibile. Având în vedere situaţia sensibilă în care se află cetăţeanul român, nu pot fi făcute publice date cu caracter personal sau alte informaţii care pot pune în pericol viaţa acestuia sau buna desfăşurare a acţiunilor de eliberare a acestuia. Celula de Criză continuă efectuarea tuturor demersurilor legale, în vederea realizării operaţiunilor de salvare a cetăţeanului român”, se mai arăta în comunicat.
Potrivit informaţiilor obţinute de la compania de exploatare minieră, în cadrul căreia cetăţeanul român activa, acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri.
Conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile din Burkina Faso, care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor, informează MAE.
Tensiuni in Brkina Faso, manifestatii impotriva companiei lui Frank Timis
Romanul rapit lucreaza la o mina operata de compania Pan African Minerals. Potrivit Reuters, Pan African Minerals este o subsidiară a companiei lui Frank Timiş, un om de afaceri cu dublă cetăţenie română şi australiană, care locuieşte în Londra.
În urmă cu doar trei săptămâni producţia la mina controlată de Timiş a fost sistată. Motivul: condiţiile pentru primirea licenţei nu au fost respectate. Mai exact, Pan African Minerals a primit aprobarea de exploatare a unui zăcământ uriaş de mangan doar dacă va construi străzi şi căi ferate, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult, şi autorizaţia de export a fost suspendată, după ce 2.000 de tone de minereu au ieşit din ţară. Valoarea totală a contractului semnat de Timiş cu fostul regim din Burkina Faso ajunge la un miliard de dolari.
Locuitorii satelor din jurul exploatării miniere au organizat în urmă cu mai puţin de două luni mai multe proteste şi au acuzat conducerea că nu şi-a ţinut promisiunile de a dezvolta infrastructura zonei.