MENIU

Băsescu: CSM, mai îndreptăţit să sesizeze CC; Dumbravă îmi scrie pentru a se face cunoscut

Băsescu: CSM, mai îndreptăţit să sesizeze CC; Dumbravă îmi scrie pentru a se face cunoscut

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că CSM este mai îndreptăţit să facă sesizare către Curtea Constituţională pe votul din Parlament privind ridicarea imunităţii unor parlamentari şi că judecătorul Horaţius Dumbravă îi scrie pentru a se face cunoscut.

"Cred că domnul Dumbravă s-a îndrăgostit de stilul epistolar. Văd că îmi tot scrie în ultima perioadă, dându-şi seama că este un mijloc de a se face cunoscut. Atât timp cât CSM poate face această sesizare, şi acolo este o instituţie numai din jurişti, nu înţeleg de ce domnul Dumbravă ar vrea să facă acest lucru Preşedinţia", a spus Traian Băsescu despre iniţiativa judecătorului CSM.

Traian Băsescu a menţionat că a condamnat întotdeauna blocarea justiţiei, atunci când a fost vorba de membri ai Parlamentului şi că "se întâmplă când este vorba despre corupţii transparticnici care se susţin unii pe alţii".

"Cred că CSM, instituţie din care domnul Dumbravă face parte, e mult mai pregătit să facă o astfel de seizare la Curte decât Preşedinţia, care are doar cinci jurişti", a mai spus şeful statului.

Despre faptul că s-ar crea un precedent printr-o sesizare din partea CSM, şeful statului a comentat: "Şi eu am încercat precedente, să creez precedente la lucruri fără precedent, la instalarea Guvernului Ponta şi s-a văzut reacţia Curţii Constituţionale".

Potrivit lui Băsescu, "argumentaţia pe care o pot aduce cei din CSM e mult mai calificată" decât ce poate face el.

"Cred că CSM va decide (...) Văd că astăzi şi domniile lor au avut dubii dacă e constituţional sau nu, pentru că e un articol în Constituţie care spune cine decide asupra ridicării imunităţii unui parlamentar, Senatul, Camera Deputaţilor sau preşedintele, şi legea spune în ce condiţii o poate face fiecare. Cred că la Curtea Constituţională va citi exact acest articol şi va reveni cu el, constatând că o asemenea sesizare nu are obiect", a mai menţionat Traian Băsescu.

Şeful statului a ţinut să mai precizeze că, dacă el considera că are şanse o astfel de sesizare la Curtea Constituţională, o făcea de mult, la cât a protestat.

"Cred că CSM este mult mai îndreptăţit să facă această sesizare la Curtea Constituţională", a concluzionat Traian Băsescu.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut joi, în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Curţii Constituţionale pentru neavizarea de către Parlament a cererilor de începere a urmăririi penale în cazul unor foşti miniştri.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu CSM preşedinte Horaţius Dumbravă