Ar putea face față România unui eventual război la Marea Neagră?
Echilibrul puterilor navale la Marea Neagră s-a schimbat, după anexarea Crimeei în 2014. Ucraina a dat înapoi, în timp ce Moscova şi-a întărit prezenţa militară. Pentru a contracara influenţa Rusiei, este nevoie de eforturile comune ale României şi Turciei. Forţa navală a României este inferioară celei ruseşti, are însă sprijinul NATO, se arată într-o anliză Stratfor din 2016 citată de ZF
NATO are capabilităţi numerice superioare la Marea Neagră faţă de forţa navală a Rusiei, la aproape toate capitolele, în afară de unul singur – aviaţia navală.
Submarinele din Marea Neagră sunt în număr de 21, dintre care 14 ale NATO (Turcia 13 şi Bulgaria 1), în timp ce Rusia la momentul analizei avea 5, dar a mai adăugat în 2017 încă două submarine cu propulsie diesel-electrică, a anunţat Ministrul Apărării din Rusia, conform navaltoday.com.
Marina română nu are în prezent niciun submarin în serviciu, însă Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat în februarie anul acesta că Forţele Navale Române vor fi înzestrate cu trei astfel de piese, scrie Mediafax.
La capitolul resursă umană, NATO are la Marea Neagră 59.200 de militari, din care 48.000 ai Turciei, 7.100 ai României şi 4.100 ai Bulgariei, conform datelor din 2016.
Armata Rusiei are 11.000 de oameni care operează la Marea Neagră.