Carmen Dan, privind focarul de pestă porcină confirmat în România: A fost activat planul de...
Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a decis, marţi, să activeze Planul de contingenţă al României pentru situaţii de pestă porcină, după ce, la Satu Mare s-a înregistrat primul focar al acestei boli, a anunţat ministrul de Interne, Carmen Dan, pe pagina sa de Facebook.
„După ce ieri a fost confirmat un focar de pestă porcină în judeţul Satu Mare, astăzi, alături de ministrul Agriculturii, de preşedintele ANSVSA şi de reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii, am avut o şedinţă extraordinară a Comitetului Naţionale pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU). Am decis prin Hotărâre a CNSSU ca ANSVSA să activeze Planul de contingenţă al României pentru situaţii de pestă porcină. Foarte important - pesta porcină nu are impact asupra sănătăţii umane, dar este o boală gravă pentru animale!”, a scris Carmen Dan, marţi seara, pe pagina de socializare.
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, luni, primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, animalele fiind sacrificate şi incinerate, potrivit unui comunicat transmis marţi de ANSVSA.
Investigaţia epidemiologică a relevat existenţa unui focar primar şi a unui focar secundar, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Din primele investigaţii întreprinse la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare, precizează Autoritatea.
În conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricţii de mişcare pentru exploataţiile infectate şi au fost sacrificate animalele din focar, cele şapte cadavre fiind apoi distruse prin incinerare.
De asemenea, s-a efectuat dezinfecţia în cele două gospodării a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare şi a locului de îngropare, conform Mediafax.
ANSVSA precizează că a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriilor afectate, au fost stabilite zona de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului, precum şi planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii.