MENIU

Ambasadorul României în Pakistan: Mi-am reluat activitatea. Nu aș vrea să fac speculații

<p>Ambasadorul Rom&acirc;niei &icirc;n Pakistan: Mi-am reluat activitatea. Nu aș vrea să fac speculații</p>

Ambasadorul României la Islamabad, Emilian Ion, cel care s-a aflat în elicopterul care s-a prăbușit vineri, în Pakistan, a declarat, duminică, că se simte bine atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și că și-a reluat activitatea, adăugând că, în opinia sa, accidentul aviatic din Pakistan s-a produs din cauza unei defecțiuni tehnice și că nu ar dori să facă speculații pe marginea acestui subiect.

"Sunt la muncă, mi-am reluat activitatea normală, mă aflu într-o stare fizică și psihică foarte bună", a spus Emilian Ion, transmițându-le mulțumiri pentru ''atenția și solidaritatea manifestată'' președintelui Klaus Iohannis, premierului Victor Ponta, ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, colegilor și prietenilor.

Emilian Ion a spus că în ziua accidentului grupul de 30 de ambasadori se deplasa cu trei elicoptere de la Islamabad la o întâlnire cu premierul pakistanez.

"Eu eram în elicopterul cu numărul trei și după ceva timp a început să se învârtă în mod circular în jurului axului după care, la o distanță destul de joasă, ne-am prăbușit pe un spațiu verde, lângă o clădire — după aceea am aflat că este o școală. (...) Eu am fost al doilea care a ieșit pe ușa deschisă cu eforturi de un militar din cei cinci care erau în elicopter. Am ieșit afară. M-am bucurat că merg (...) M-am întâlnit cu ambasadorul sud-african am văzut că merge și vorbește, apoi m-am întâlnit cu ambasadorul olandez care avea niște arsuri pe față și la ambele picioare avea răni. Am stat de vorbă cu el. Au apărut localnicii care au venit cu un pat mobil. L-am așezat pe patul mobil și apoi am vrut să mă duc spre elicopter. Între timp au venit medicii, echipele speciale, care au preluat operațiunile de salvare. Am văzut flăcări mari. Am văzut cum operațiunile de salvare continuă, pe măsură ce erau salvați erau transportați cu elicopterul militar la spitalul militar din Gilgit. Ulterior, eu cu ambasadorul sud-african și libanez am fost transportați cu un elicopter mai mic la spital pentru investigațiile medicale de rigoare. Acolo am început să discut cu colegii", a povestit ambasadorul.

Totodată, ambasadorul a precizat că, după investigațiile medicale și discuțiile cu ceilalți reprezentanți ai misiunilor diplomatice, s-a deplasat cu o mașină la un hotel unde a aflat că ambasadorul Norvegiei și Filipinelor la Islamabad, soțiile ambasadorilor din Malaezia și Indonezia, precum și militari aflați în elicopterului MI-17 au murit în accident.

Diplomatul a subliniat că autoritățile au făcut evacuările de rigoare rapid, iar reprezentanții statelor care au fost implicați în accident au beneficiat de asistență din partea Pakistanului.

"Eu nu aș vrea să fac speculații. Eu pot să vă spun care este convingerea personală, fiind în elicopter. Eu am convingerea că a fost o defecțiune tehnică, în rotire nu a mai putut controla elicopterul respectiv. Dacă ar fi fost ceea ce se vehiculează, adică o operațiune teroristă, vă închipuiți că elicopterul ar fi fost zdrobit în aer, n-ar mai fi fost niciun supraviețuitor. (...) Am înțeles că au fost dispuse forțe pe trei inele circulare pe anumite distanțe, iar zona respectivă nu este o zonă în care să se fi manifestat o prezență talibană. Astea sunt argumentele și convingerea mea. Eu sunt convins că autoritățile pakistaneze pentru seriozitatea și profesionalismul lor vor comunica rezultatele, dar 100% personal vă zic că a fost o defecțiune tehnică", a mai spus ambasadorul României la Islamabad.