Ambasada SUA: Ce ar trebui să facă România pentru eliminarea IMUNITĂȚII PARLAMENTARILOR
Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, că privind la evenimentele din Ucraina si declinul increderii in institutii de acolo arata de ce Romania trebuie sa continue lupta anticoruptie. In opinia sa, Parlamentul ar trebui “sa organizeze un vot public cu privire la ridicarea imunitatii” si ca ceea ce ar considera americanii normal este “o imunitate limitata, care sa acopere doar declaratiile facute in plenul Parlamentului”.
Rep: Puteti face o evaluare a angajamentelor luate de guvernul Ponta in cursul vizitei premierului la Washington, in octombrie 2013. La acel moment, prim-ministrul si-a luat o serie de angajamente referitoare la statul de drept, neimplicarea in treburile justitiei etc. In ce masura au fost acestea indeplinite?
DB: Intalnirea din luna octombrie dintre vicepresedintele Biden si prim-ministru a fost foarte buna, iar vicepresedintele a spus foarte clar de ce este atat de important atat pentru SUA, cat si Romania, ca Romania sa aiba succes, iar acesta va depinde de succesul luptei impotriva coruptiei. In luna octombrie nu stiam cum va evolua situatia din Ucraina, insa unul dintre lucrurile spuse de vicepresedinte a fost ca este important ca Romania sa reuseasca, pentru a servi drept model pentru restul tarilor din regiune, inclusiv Ucraina. Cred ca atunci cand privim evolutiile din Ucraina si declinul increderii in institutii, vedem de ce este atat de important sa continuam aceasta lupta, sa existe institutii puternice si independente. Cred ca prim-ministrul a inteles foarte bine acel mesaj si am vazut in multe dintre declaratiile sale ca a inteles ca atat pentru SUA, cat si pentru Romania, este foarte important sa continue lupta impotriva coruptiei.
Rep: Unii pot spune ca am avut „Martea Neagra”, cand majoritatea a incercat sa distruga legislatia anticoruptie.
DB: Urmarim cu mare atentie evolutia lucrurilor si cu certitudine am fost foarte dezamagiti sa vedem acele initiative, insa daca priviti ansamblul masurilor luate de guvern de la intalnirea din octombrie pana in prezent, trebuie spus ca Romania a continuat sa inregistreze progrese in lupta pentru combaterea coruptiei si ne asteptam ca acestea sa continue.
Rep: Credeti ca este posibil sa se petreaca o noua Marti Neagra? Credeti ca guvernul a inteles ca nu poate continua pe aceasta cale?
DB: Comunitatea internationala, de fapt chiar Romania insasi, a explicat foarte clar cat de dezamagitor ar fi sa vedem noi astfel de miscari, incercari de a pune unele persoane mai presus de lege, de a lua masuri care stabilesc diferente intre categoriile de persoane si afecteaza egalitatea de tratament in fata legii.
Intrebare: Asadar, cum evaluati disponibilitatea guvernului si a majoritatii parlamentare de a sprijini lupta anticoruptie?
Raspuns: Noi am subliniat importanta luptei impotriva coruptiei si a existentei unor institutii puternice si independente continuu, asa cum a vazut probabil toata lumea atunci cand vicepresedintele Biden a venit in Romania. El a vorbit extrem de elocvent si a exprimat in modul cel mai convingator si mai clar pozitia SUA cu privire la lupta anticoruptie in fata unei audiente constituite din oameni extrem de influenti: romani de toate varstele, politicieni influenti, lideri ai tinerilor, reprezentanti ai statului de drept. Cred ca acel mesaj a fost consolidat ulterior de vizitele reprezentantilor Senatului, de Secretarul Apararii. Cred ca este foarte clar pentru majoritatea din Parlament si pentru toti parlamentarii si membrii Guvernului cat de important este ca lupta impotriva coruptiei si pentru statul de drept sa continue.
Rep: Este important sa facem acest lucru insa inca avem probleme in Romania, iar reprezentanti ai Departamentului de Justitie, echipa de senatori americani veniti recent in vizita in Romania au criticat ferm imunitatea de care se bucura parlamentarii romani in caz de arestare, retinere sau perchezitie. Problema e complicata, asa cum stiti, poate, deoarece doar prin modificarea Constitutiei acest tip de imunitate s-ar putea elimina si in aceasta situatie cum vedeti atunci rezolvata problema imunitatii alesilor? Cine ce are de facut?
DB: Nu este rolul meu sa prescriu masuri concrete pentru reforme juridice, care sa fie incluse in contextul romanesc, insa pot spune ca aceasta idee de imunitate este straina SUA, este ceva ce ii surprinde pe procurorii si judecatorii nostri. Atunci cand vin in vizita (in Romania) observa acest lucru si sunt surprinsi. In ce priveste masurile ce se pot lua, un pas foarte clar este urmatorul: Parlamentul poate vota sa ridice imunitatea, sa-i lase pe cei acuzati sa ajunga in fara instantei, urmand ca aceasta sa stabileasca daca sunt vinovati sau nevinovati. Un alt pas ar putea fi organizarea unui vot public cu privire la ridicarea imunitatii. Cred ca acesta ar fi un pas relativ usor. Romania este cea care trebuie sa hotarasca, insa ce ar considera americanii normal este o imunitate limitata, care sa acopere doar declaratiile facute in plenul Parlamentului. E ceea ce ni se pare noua potrivit. Credem ca este foarte important ca niciun cetatean sa nu fie mai presus de lege.
Citește mai mult pe HotNews.ro