Alin Teodorescu îl atacă dur pe Ponta: Multă vreme nu va putea să spele amintirea eşecurilor sale!
Sociologul Alin Teodorescu a lansat mai multe critici dure cu privire la candidatura lui Victor Ponta, argumentând că multă vreme premierul nu va putea să spele amintirea eşecurilor sale. În plus, acesta a dat mai multe explicaţii pentru a-şi motiva opiniile, spunând că de fapt, acesta nu a condus Guvernul, ci a preferat să comunice politic, crezând că dacă va vobi mult, lumea va fi de partea sa. Sociologul a mai enumerat şi alte greşeli capitale pe cae Victor Ponta le-a făcut: nu a încercat să atace problemele funcţionării administraţiei, a luat decizii greşite pe plan exern, dar mai ales nici nu încercat să se asocieze cu succesele DNA, mai scrie Teodorescu în textul de opinie "Candidatura dlui Ponta la preşedinţie", semnat în Gazeta de Sud.
Alin Teodorescu a făcut un inventar al greşelilor lui Ponta cu privire la programul său de guvernare:
"Dl Ponta nu a condus guvernul României. Dl Ponta a executat un amplu program de comunicare politică, convins fiind că dacă vorbește mult, lumea va fi de partea sa. Nici măcar o clipă nu a încercat să se asocieze cu succesele DNA, înalt apreciate de public, a cărui agendă începe cu zero toleranță pentru corupție. Cu DNA s-au asociat alți doi politicieni, Monica Macovei și Traian Băsescu, care reușesc să se mențină în atenția publică numai în temeiul acestei relații. Nici măcar o clipă dl Ponta nu a încercat să atace problemele funcționării administrației, serviciilor publice, corupției, risipei, fondurilor europene, dotării armatei, transporturilor publice, mediului înconjurător etc. Dl Ponta a preferat să fie liderul și beneficiarul unei revărsări de vorbe, care au nemulțumit pe toată lumea, de la intern la extern și de la stânga la dreapta.
Că a luat decizii greșite în politica externă – mai treacă-meargă. În fond, putem accepta că unii politicieni de vârf au anumite preferințe personale, unora le plac chinezii, altora rușii, numai publicul românesc votează fără ezitare exclusiv cu europenii și americanii. Dar că a înlocuit guvernarea cu comunicarea și comunicarea cu propaganda, aceasta mulți români nu îi vor ierta.
O conștiință critică vie ar fi putut înregistra măcar o parte din aceste eșecuri. O conștiință critică decentă ar fi cedat oricărui impuls de a se mai supune o dată judecății votanților, cel puțin până când gradul de încredere al publicului ar fi ajuns la 50%. Însă dl Ponta a preferat să rupă USL, să încerce să convingă publicul că mortul este viu, să opereze tot felul de mișculații de cancelarie și să se declare candidat la președinția României", notează acesta.
Mai multe pe Gazeta de Sud