Alegeri Spania: Sfârșitul bipartidismului. Podemos și Ciudadanos intră în Parlament
Partidul Popular al șefului guvernului spaniol la final de mandat, Mariano Rajoy, a venit pe primul loc în alegerile parlamentare din Spania, fiind urmat de socialiști, notează Agerpres. Scrutinul pare să fi marcat sfârșitul unui sistem în care cele două partide mari, popularii și socialiștii, dominau scena politică. Gruparea anti-austeritate, Podemos, a intrat în parlament cu 20% din voturi, iar partidul liberal Ciudadanos a obținut la rândul său 13%.
Datele oferite de comisia electorală după numărarea voturilor arată că popularii (PP) obțin 28,7% din voturi - 123 de deputați și în consecință pierd majoritatea absolută în parlament.
Pe locul al doilea se află Partidul Socialist, cu 22,01% din voturi - 90 de deputați, în timp ce partidul stângii radicale Podemos, a obținut 20,66% - 69 de deputați.
Partidul liberal Ciudadanos a obținut în acest stadiu 13,93% din voturi - 36 de mandate în Parlament.
Premierul Rajoy a anunțat în noaptea de duminică spre luni că va încerca să formeze o coaliție de guvernare, afirmând că Spania are nevoie de un guvern stabil, relatează Reuters și AFP.
"Voi încerca să formez un guvern și cred că Spania are nevoie de un guvern stabil", a spus Rajoy în fața sutelor de susținători adunați în fața sediului partidului.
"Va trebui să discutăm mult, să dialogăm și să ajungem la acorduri", a adăugat el, în timp ce susținătorii săi scandau "Spania! Spania!"
"A trebuit să luăm decizii dificile" în cursul ultimilor patru ani pentru a lupta împotriva crizei, a recunoscut liderul Partidului popular în vârstă de 60 de ani. "Dar am făcut ce am crezut că este în interesul general al Spaniei", a mai spus Rajoy.
În același timp, liderul Ciudadanos a afirmat că partidul său va juca un rol decisiv în formarea unui viitor guvern. "Vom fi decisivi în formarea unei coaliții majoritare care să fie capabilă să schimbe această țară", a spus Albert Rivera.
Liderul PSOE, Pedro Sanchez, a declarat la rândul său că Partidul Popular este primul care ar trebui să încerce să formeze o coaliție de guvernare, fiind formațiunea cu cel mai mare număr de voturi.
"Forța politică cu cele mai multe voturi ar trebui să încerce să formeze guvernul", le-a spus Pedro Sanchez susținătorilor săi.
"Spania a votat pentru stânga. Spania vrea o schimbare dar votul arată că Partidul Popular are cele mai multe voturi", a mai spus liderul Partidului socialist.