MENIU

ALEGERI LOCALE 2016 - TU DECIZI. Românii cu drept de vot sunt așteptați, astăzi, la urne

ALEGERI LOCALE 2016. Românii cu drept de vot sunt aşteptaţi, astăzi, la urne, ca să-şi aleagă, într-un singur tur, primarii, consilierii locali şi pe cei judeţeni, în cursa electorală intrând peste un sfert de milion de candidaţi pentru unul dintre cele aproape 45.000 de mandate de ales local. Secţiile de votare s-au deschis la ora 7:00 şi se închid la 21:00. Cine vrea să îşi exprime opţiunea trebuie să aibă neapărat cartea de identitate asupra sa. Spre deosebire de celelalte tipuri de alegeri, la alegerile locale nu putem vota decât la secţia de vot la care suntem arondaţi.

ALEGERI LOCALE 2016. Potrivit ultimei comunicări făcută de Autoritatea Electorală Permanentă, sunt aşteptaţi la urne 18.274.891 de români. La nivel naţional, au fost organizate 18.616 secţii de votare.

ALEGERI LOCALE 2016. Urmăreşte AICI, în timp real, PREZENŢA LA VOT

Potrivit statisticilor publicate de Biroul Electoral Central, pentru alegerile locale din 5 iunie si-au depus candidatura 267.242 de persoane, dintre care doar 57.149 sunt femei. Dintre candidaţi, 450 au sub 23 de ani, ceea ce contravine Constituţiei. Un număr de 22 de bărbaţi şi 18 femei au sub 20 de ani. 443 vizează un mandat de consilier local, în timp ce 7 vor să ajungă în Consiliul judeţean.

ALEGERI LOCALE 2016. Cetățenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-și exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate. Alegătorii se pot prezenta la urne începând cu ora 7:00 și pot să voteze până la ora 21:00. Dacă, însă, în secție sunt mai multe persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-și exprime opțiunea și după această oră.

Realitatea TV analizează pentru tine ziua alegerilor. Program special, duminică, 5 iunie

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.

ALEGERI LOCALE 2016. Ghid ANTIFRAUDĂ ELECTORALĂ. Care sunt cele mai frecvente METODE de a fura la alegeri!

Românii din străinătate NU pot vota la alegerile locale. Votul prin corespondenţă se aplică abia de la alegerile parlamentare, din iarnă. Mare atenţie, însă, pentru că nici în ţară nu vă puteţi exprima oriunde opţiunea, ci doar la secţia la care sunteţi arondat!

ALEGERI LOCALE 2016. Puteţi afla secţia la care votaţi pe site-ul www.registrulelectoral.ro

ALEGERI LOCALE 2016. Pentru alegerea consiliului local, consiliului județean precum și a primarului, fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot. La aceeași secție de votare alegătorii votează pentru consiliul local, consiliul județean, primar. În Capitală, la aceeași secție de votare, alegătorii aleg consiliul local al sectorului, primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului București, precum și primarul general.

Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al secției de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secția de votare respectivă, sistemul informatic semnalează dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, și-a pierdut drepturile electorale, este arondată la altă secție de votare, este omisă din lista electorală permanentă și are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respectiv nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reședință sau și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin.

Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. Ștampila cu mențiunea "VOTAT" trebuie să fie rotundă și astfel dimensionată încât să fie mai mică decât patrulaterul în care se aplică.

Ulterior, alegătorii trebuie să predea ștampila președintelui secției, care are obligația să ștampileze actul de identitate, menționând data scrutinului. Dacă cel care votează are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplică un autocolant cu mențiunea "votat".

ALEGERI LOCALE 2016. Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT" şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În cazul persoanelor care îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, votarea se face numai pe baza unui extras întocmit personal de preşedintele biroului electoral de pe lista electorală permanentă, copia listei electorale complementare sau de pe lista suplimentară existente la secţia respectivă. Extrasul se semnează de către preşedinte şi se ştampilează, iar persoanele cuprinse în aceste extrase trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secţie.

ALEGERI LOCALE 2016. Codurile numerice personale ale alegătorilor care au formulat cereri pentru urna specială sunt preînregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, urmând a fi înregistrate definitiv la întoarcerea în localul de vot a echipei care s-a deplasat la locul unde se află alegătorul netransportabil, pe baza semnăturilor în extrasul de pe lista electorală.

ALEGERI LOCALE 2016. Cine sunt CANDIDAŢII

Rămâi pe Realitatea.net pentru a afla toate detaliile legate de votul pentru primării și care sunt  primele rezultate alegeri București 2016.

Rezultate alegeri București 2016

Rezultate alegeri Sector 1 București

Rezultate alegeri Sector 2 București

Rezultate alegeri Sector 3 București

Rezultate alegeri Sector 4 București

Rezultate alegeri Sector 5 București

Rezultate alegeri Sector 6 București

 

Cât câștigă angajatul unei secții de votare

Înainte ca echipa de membri ai biroului electoral al secţiei de votare să se deplaseze cu o urnă de vot specială la persoanele care nu pot vota la secţia de votare potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective şi-au mai exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi.

ALEGERI LOCALE 2016. Informări BEC - PREZENŢA LA VOT

Biroul Electoral Central va informa opinia publică asupra prezenței la vot la alegerile locale din 5 iunie, orele la care informațiile vor fi disponibile și date publicității fiind 10:30, 13:30, 16:30, 19:30 și 21:30, iar orele de referință sunt 10:00, 13:00, 16:00, 19:00 și 21:00.

Alegerile locale, în cifre. Tot ce trebuie să ştii despre votul de duminică

În ziua votării, informarea opiniei publice privind prezența populației la vot se va face în timp real, prin afișarea pe pagina de internet a BEC, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care figurează în sistemul informatic că s-au prezentat la urne.

Unde se pot sesiza nereguli la alegerile locale 2016

De asemenea, BEC, birourile electorale de circumscripție județeană, Biroul electoral de circumscripție al municipiului București și birourile electorale de circumscripție de sector vor furniza zilnic REZULTATE PARŢIALE începând cu ora 10:00, din data de 6 iunie, până la stabilirea rezultatelor finale.

Ora la care informațiile vor fi disponibile și date publicității sunt 10:00, 12:00, 17:00, 20:00, iar orele de referință sunt 8:00, 10:00, 15:00 şi 18:00.

ALEGERI LOCALE 2016. Validare REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016

Alegerile pentru consilieri și pentru primari sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.

Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripție stabilește pragul electoral al circumscripției, reprezentând 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripția respectivă, relatează agerpres.ro. În cazul alianțelor politice sau electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianței 2%. Pentru alianțele cu cel puțin trei membri, pragul electoral este de 8%.

Este declarat ales PRIMAR candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul, la care vor participa doar candidații aflați în această situație.

ALEGERI LOCALE 2016. REZULTATE ALEGERI București 2016

Candidaţi Primăria București:

    Partidul Prodemo - Mirel-Mircea Amaritei
    Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor - Daniel-Constantin Barbu
    Candidat Independent - Catalin-Ioan Berenghi
    Partidul Uniunea Salvati Bucurestiul - Nicusor Daniel Dan
    Partidul Romania Unita - Mihai-Bogdan Diaconu
    Partidul Socialist Roman - Petrica Dima
    Alianta Electorala PSD + UNPR - Gabriela Firea
    Partidul National Taranesc Crestin Democrat - Iulia Gorea-Costin
    Partidul Republican Din Romania - Niculae Neamtu
    Partidul National Liberal - Marian-Catalin Predoiu
    Partidul Dreptatii Sociale - Adrian Severin
    Partidul Miscarea Populara - Robert-Nicolae Turcescu

Alegeri 2016 Galati – Prezența la vot LIVE și cele mai noi informații

Alegeri 2016 Brasov – Prezența la vot LIVE și cele mai noi informații

Alegeri 2016 PLOIESTI – Prezența la vot LIVE și cele mai noi informații

Alegeri 2016 BRAILA – Prezența la vot LIVE și cele mai noi informații

Mai multe articole despre:
alegeri locale locale alegeri locale 2016