Adrian Năstase află pe 24 iunie dacă i se mărește pedeapsa sau nu
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 24 iunie pronunţarea în dosarul privind contopirea pedepselor primite de Adrian Năstase, în care procurorii anticorupţie cer ca la pedeapsa de patru ani de închisoare pe care o execută Adrian Năstase să se adauge un an.
Instanţa Curţii de Apel București a judecat, vineri, contestația procurorilor DNA la decizia Tribunalului București de a nu adăuga un spor la pedeapsa de patru ani de închisoare pe care o execută Adrian Năstase.
Pronunţarea în acest caz a fost amânată de instanţă pentru 24 iunie, când ar urma să se decidă definitiv dacă Adrian Năstase rămâne cu pedeapsa de patru ani sau va primi un spor de un an, aşa cum au cerut procurorii.
Fostul premier Adrian Năstase a declarat vineri, la Curtea de Apel București, că Direcția Națională Anticorupție este "o instituție care face și lucruri bune", dar a precizat că acest lucru depinde de "oamenii care se află la conducere".
"Nu este (DNA, n.r.) o instituție neapărat rea. Este o instituție care face și lucruri bune, și lucruri rele. Și sigur că această instituție face și lucruri bune. Depinde de oamenii care se află la conducerea ei", a spus Adrian Năstase, în sala de judecată de la Curtea de Apel București.
În acest context, Adrian Năstase a menționat că el a fost cel care, în perioada în care s-a aflat în fruntea Guvernului, a pus bazele și a asigurat logistica Direcției Naționale Anticorupție. Năstase a mai spus că, între 2001 și 2004, a promovat peste o sută de legi în domeniul justiției.
"Referitor la acuzația procurorilor că am arătat dispreț față de justiție, am dovedit de fiecare dată respect față de sentințele care mi s-au dat. Sigur, am considerat că nu au fost motivate suficient. Respectul meu față de justiție reiese și din numărul mare de studenți de-ai mei care au ajuns judecători, procurori, avocați, notari", a mai spus Adrian Năstase în sala de judecată.
Procurorul DNA a cerut ca la pedeapsa de patru ani pe care o execută Adrian Năstase să se aplice un spor de un an. El a arătat în fața instanței că, în mai multe cazuri asemănătoare cu cel al lui Adrian Năstase, unde a existat un concurs de infracțiuni, a fost majorat cuantumul pedepsei.
Avocații lui Adrian Năstase au depus la dosar o caracterizare făcută de reprezentanții Penitenciarului Jilava, acolo unde este încarcerat fostul premier, dar și o situație a principalelor acte adoptate între 2001 și 2004, privind lupta anticorupție.