MENIU

Administraţia Prezidenţială, precizări despre participarea lui Dragnea la învestirea lui Trump

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie în cazul participării lui Liviu Dragnea la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Administrația Prezidențială precizează că nicio delegație străină nu este invitată oficial cu ocazia ceremoniilor de inaugurare a președintelui Statelor Unite ale Americii, arătând că România va fi reprezentată la învestitura lui Donald Trump de ambasadorul țării noastre în SUA. În replică, Dragnea nu a menţionat în ce calitate a primit invitaţia şi a ironizat precizările Administraţiei Prezidenţiale pe acest subiect, spunând că el totuşi "se încăpăţânează" să meargă.

Redăm, în continuare, comunicatul remis de Adminsitraţia Prezidenţială:

"Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor președinți, șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de stat și guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegație străină, cu atât mai puțin șefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie. Această regulă a fost reconfirmată explicit și cu ocazia învestirii Președintelui Donald Trump, astfel cum a fost subliniat în invitația trimisă de către Departamentul de Stat, în numele Comitetului Congresional Comun privind Ceremoniile Inaugurale, tuturor misiunilor diplomatice din Washington. Delegații formate din reprezentanți ai unor instituții sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român. România va fi reprezentată, conform practicii amintite, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii", se arată în comunicat.

Dragnea a comentat  precizările Administraţiei Prezidenţiale pe această temă:

"Am înţeles că nu pot să reprezint statul român. Dacă cineva o să mă întrebe acolo de vorbă, probabil că o să-mi fac ceva curaj şi o să răpund. Cred că nu este interzis". Întrebat în ce calitate a primit această invitaţie, având în vedere că invitaţia este trimisă în nume personal de un vicepreşedinte al Comitetului, Dragnea nu a dorit să comenteze. "Este un eveniment important şi eu chiar nu vreau să îl duc în derizoriu, indiferent de supărările unuia sau altuia. (...) Nu vreau să mai comentez despre asta. Am înţeles ce a spus şi Administraţia Prezidenţială. Cu toate acestea, eu mă încăpăţânez să merg", a spus liderul PSD, potrivit news.ro.

Reamintim că Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea vor fi spectatori la învestirea noului preşedinte american. Alături de alte câteva mii de persoane, social-democraţii vor asista şi ei la un moment istoric. Dar nu pentru că au fost invitaţi de către preşedintele Trump, ci pentru că au bilet. România va fi reprezentată oficial de către ambasadorul George Maior.

"Am avut în Biroul permanent un memorandum intern cu privire la deplasarea domnului președinte al Camerei Deputaților și al PSD, Liviu Dragnea, a fost invitat să participe la Washington DC la ceremonia de învestire a celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, Donald Trump, și la evenimentele conexe prilejuite de acest moment. Invitația a fost lansată de unul dintre cei doi vicepreședinți ai Comitetului de învestire a președintelui SUA. Perioada este 17 — 21 ianuarie. Normal că a fost aprobată, în unanimitate, deplasarea domnului președinte Liviu Dragnea", a declarat Ciolacu la finalul ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților, potrivit Agerpres.

El a adăugat că Dragnea "o să meargă cu certitudine" la acest eveniment, la care a fost invitat și premierul Sorin Grindeanu.

Realitatea e un pic diferită însă, așa cum arată Realitatea TV.

CUM ÎŢI IEI BILET LA ÎNVESTIREA LUI TRUMP

Trebuie să aveţi bilet pentru a participa la ceremonia de depunere a jurământului. Biletele sunt gratis, dar există multe solicitări (...) Există baluri oficiale şi baluri neoficiale. Marea diferenţă este că noul preşedinte ales şi noul vicepreşedinte participă la multe dintre balurile oficiale. Membri ai publicului pot aplica pentru astfel de bilete prin Comitetul Prezidenţial de Inaugurare. Alternativ, puteţi cumpăra bilete pentru unul dintre multe baluri neoficiale direct de la organizatori, potrivit washington.org.

România este reprezentată în mod oficial la eveniment de ambasadorul George Maior. 

"Singurul care poate fi invitat oficial la Washington de către preşedintele SUA este preşedintele unei singure ţări, iar adesea este vorba fie de premierul Canadei, fie de preşedintele Mexicului. Nimeni altcineva nu este invitat, cu excepţia ambasadorilor şi a soţiilor acestora. Oricine pretinde că a fost invitat de către preşedinte nu spune adevărul", explică Ivan Vujacic, fost ambasador al Serbiei în SUA, potrivit b92.net.