MENIU

Legea securității cibernetice, declarată neconstituțională de CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că este neconstituțională Legea privind securitatea cibernetică. Astfel, judecătorii au admis sesizarea deputaţilor PNL, care au reclamat că actul normativ limitează dreptul la viaţă privată digitală.

 În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind securitatea cibernetică a României este neconstituţională, în ansamblul ei.

”Curtea a reţinut că întregul act normativ suferă de deficienţe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, precum şi sub aspectul respectării procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, elemente de natură a determina încălcarea art.1 alin.(5) din Constituție, care consacră principiul legalității, şi a prevederilor art.119 din Legea fundamentală, referitoare la atribuţiile C.S.A.T”, se arată în comunicatul CCR.

Totodată judecătorii au mai constat că legea nu respectă principiul legalității, dreptul la viață privată și nici secretul corespondenței: 

”De asemenea, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3), (4) şi (5) referitoare la principiul statului de drept, principiul separaţiei puterilor în stat, respectiv principiul legalităţii, în art.21 alin.(1) şi (3) referitor la accesul liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, în art.26 privind viaţa intimă, familială şi privată şi în art.28 referitor la secretul corespondenţei, din perspectiva lipsei garanţiilor necesare respectării acestor drepturi, precum şi în art.53 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi”, se mai arată în comunicat. 

Reamintim că a treia lege privind securitatea cibernetică a ajuns la Curtea Constituţională astăzi. Legea este susţinută de SRI, însă a fost contestată de PNL. SRI vrea să permită percheziţia electronică fără mandat de la judecător, iar persoana în cauză să poată fi percheziţionată fără să fie implicată în vreun dosar. 

Mai exact, în cazul unui atac cibernetic asupra unor sisteme informatice care ţin de siguranţa naţională, orice persoană juridică, inclusiv furnizorii de internet şi telefonie mobilă, care deţine sisteme informatice este obligată să ofere acces serviciilor secrete, dar şi MAI sau MApN, la respectivele sisteme.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, se mai arată în comunicat.

 

 

Știre în curs de actualizare