MENIU

A murit scriitorul şi disidentul Vladimir Bukovsky

Scriitorul şi disidentul rus Vladimir Bukovsky a murit în Cambridge, Anglia, duminică, informează Centrul Bukovski.

Bukovski a fost unul din primii care a dezvăluit utilizarea închisorilor psihiatrice împotrivă deținuților politici din Uniunea Sovietică. După ce a fost condamnat din iunie 1963 până în februarie 1965 și ulterior din ianuarie 1967 până în ianuarie 1970, Bukovski a reușit să scrie (samizdat) și să transmită clandestin în Occident circa 150 de pagini în care dezvăluia abuzurile instituțiilor psihiatrice asupra deținuților politici.

Condamnat din nou în ianuarie 1972, a stat în arest până în decembrie 1976. La presiunea diplomaților occidentali și grupurilor pentru apărarea drepturilor omului, Bukovski a fost a fost schimbat pentru fostul lider comunist chilian Luis Corvalán. Din 1976 Bukovski locuit la Cambridge în Anglia.

În 2007 a încercat să candideze pentru postul de președinte al Rusiei, însă candidatura i-a fost respinsă. Comisia electorală a motivat respingerea candidaturii prin faptul că Bukovski nu a furnizat probe concludente care să ateste activitatea de scriitor, că deține un permis de rezidență britanic și că nu a locuit pe teritoriul rusesc în ultimii 10 ani.

Mai multe articole despre:
null