O nouă teorie despre construirea piramidelor
Piramidele de la Gizah sunt printre cele mai cunoscute monumente din lume. Ridicate de vechii egipteni ca morminte pentru faraoni, imensele structuri rămân printre cele mai mari construite vreodată de om, iar tehnica folosită a fost până de curând subiectul mai multor teorii. Cea mai răspândită idee a fost cea referitoare la utilizarea unei rampe exterioare pentru deplasarea blocurilor de piatră. Arhitectul francez Jean-Pierre Houdin vine cu o nouă teorie.
"Principala noutate constă în conceperea piramidei din interior, folosind o rampă internă. Teoriile precedente evidenţiau dificultatea terminării construcţiei piramidei, pentru că o rampă exterioară ar fi fost fie prea lungă, fie prea înclinată. Din punctul meu de vedere, rampa interioară a fost utilizată pentru a ridica materialele până la terminarea construcţiei. Dovadă stă un coridor din piramidă care are o lungime de 1,6 kilometri", a declarat Jean-Pierre Houdin.
Potrivit acestei noi teorii, constructorii au folosit o rampă exterioară pentru primi 43 de metri, apoi au construit una interioară pentru a termina structura de 136 de metri. Arhitectul susţine că acesta este ineditul teoriei: construirea din interior cu ajutorul unui culoar lung de 1,6 kilometri. Richard Breitner, inginerul care a realizat animaţia 3-D explică sistemul folosit.
Aveau nevoie de un ajutor pentru aşezarea blocurilor de granit. Muncitorii au folosit o contragreutate plasată într-un vagonet care străbătea coridorul numit "marea galerie", despre care se credea că era folosit la ritualurile funerare. În această galerie pot fi observate urmele unei frecări repetate, interpretate de noi ca fiind lăsate de un cărucior de contragreutate. Egiptologii sunt de asemenea încântaţi de această nouă teorie.
Pentru egiptologi, această teorie este foarte importantă. Până acum aveam două: una vorbea despre o rampă foarte mare plasată în faţa piramidei, iar cealaltă menţiona o rampă în spirală care înconjura piramida tot prin exterior. Niciuna nu era însă destul de convingătoare. Acum avem o a treia teorie care nu prezintă puncte slabe şi specialiştii sunt foarte încântaţi.
Arhitectul francez plănuieşte să-şi verifice teoriile printr-o reconstituire la faţa locului.
Mai multe articole despre:
Piramide