Planul Verde al Europei, prezentat de Ursula von der Leyen la Bruxelles
Comisia Europeană și-a prezentat miercuri planurile de mediu pentru următorii 30 de ani - „Green Deal”. Pactul continental de Mediu stabilește cele mai ambițioase ținte anti-poluare din istorie. Noul plan vrea ca Uniunea Europeană să devină până în 2050 neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră. De asemenea, în următorii 30 de ani, creșterea economică ar trebui să fie decuplată de utilizarea resurselor naturale.
„Green Deal”, prezentat miercuri în plenul Parlamentului European, cuprinde 50 de acțiuni concrete pentru ca Europa să devină un continent neutru din punct de vedere climatic.
“Pactul Ecologic European este mai mult decât o viziune. Este o foaie de parcurs pentru acțiune. Are 50 de obiective pentru anul 2050, pentru o Europă prietenoasă cu clima și cu natura. Obiectivul nostru este să reconciliem economia cu planeta noastră. Acesta este momentul ”omului pe lună” pentru Europa (…) Va dura cât o generație să atingem acest obiectiv”, a spus miercuri von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles, unde a venit însoțită de Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Ecologic European.
Planul de mediu al Comisiei Europene este un document fără putere de lege, dar el se adresează celorlalte instituții-cheie din Uniune și va pune o presiune majoră pe arhitectura de putere și pe dezvoltarea economică în întreaga Europă.
„Pactul European de Mediu este noua noastră strategie. Este o strategie de creștere economică care va oferi mai mult decât va lua. Vrem să facem lucrurile diferit, vrem să fim primii în industriile prietenoase cu mediul, în tehnologie și în finanțările proiectelor de mediu”, a anunțat miercuri Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
„Green Deal” sau Pactul de Mediu este politica centrală a Ursulei von der Leyen, făcută publică la doar 11 zile de la preluarea efectivă a mandatului. Este de așteptat ca unele țări din centrul și estul Europei să își exprime rezerve față de acest plan, mai ales că este nevoie de investiții uriașe pentru trecerea la o economie verde.
„Trebuie să îmbunătățim calitatea aerului, care este proastă în majoritatea orașelor. Multe provocări se află în orașe, dar și soluțiile se află tot în orașe pentru că există multă creativitate”, a completat Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei.
Planul este unul ambițios. Scopul cel mai important este ca până în 2050 Uniunea Europeană trebuie să devină neutră în ceea ce privește emisia gazelor de seră, adică să se transforme într-un bloc cu emisii zero a gazelor de seră.
Comisia Europeană va prezenta până în martie 2020 o strategie privind biodiversitatea, ce va conține propuneri pentru „înverzirea” orașelor și va furniza statelor membre fonduri în această direcție.
Executivul european vrea ca în următorii 30 de ani economia să fie cuplată doar la energie verde.
O altă strategie vizează și sectorul de transporturi, ce trebuie să reducă emisiile de gaze cu 90 la sută.