MENIU

Nu mai "încălzi" motorul mașinii iarna. Este total greșit

Sunt multe zvonuri care s-au răspândit printre șoferi de-a lungul timpului, însă multe dintre acestea sunt doar legende. Unul dintre ele este cel legat de încălzirea motorului iarna, înainte de a porni la drum. Dar mai este valabilă această metodă? 

Încălzirea motorului înainte a pleca de pe loc era valabilă acum zeci de ani, când autoturismele aveau carburator. Dacă acesta nu era încălzit bine, nu asigura o combinație optimă de aer și combustibil în motor, ceea ce putea cauza oprirea propulsorului. Motoarele s-au schimbat, însă obiceiul a rămas, mai ales pentru șoferii care au carnet de o mai lungă perioadă de timp, potrivit soferidinromania.ro.

 

În zilele noastre, acest lucru „ajută” doar la golirea rezervorului mai repede, deoarece motorul nu îl ajuți cu nimic, iar la prețurile la care au ajuns carburanții acest obicei este unul cu adevărat păgubos.

Sistemul electronic de injecție directă are senzori care asigură combinația perfectă de aer și combustibil în motor, așadar încălzirea motorului a devenit inutilă.

Cu cât crește consumul după încălzirea motorului

Specialiștii spun că motoarele din zilele noastre nu mai au nevoie de încălzire cu mașina în repaus, ci se încălzesc cel mai bine în timpul mersului. Mai mult de atât, Agenția Resurselor Naturale din Canada susține că o mașină care staționează pentru a fi încălzit motorul consumă mult mai mult combustibil. Pentru acest test au fost expuse unei temperaturi de -18 grade Celsius trei mașini. Una a fost încăzlită 5 minute, a doua 10 minute, iar a treia a pornit imediat.

S-a constatat astfel că față de automobilul care a pornit fără ca să-i fie încăzlit motorul, prima mașină a înregistrat o creștere a consumului de combustibil ce variază între 7 % și 14 %, pe când a doua mașină care a staționat 10 minute a înregistrat o creștere ce a variat între 12%  și 19 %. 

Mai multe articole despre:
incalzire motor auto iarna dezghetat masina romani