Greșeli frecvente ale proprietarilor de animale de companie
Atunci când vorbim de creșterea și îngrijirea unui animal de companie, sunt multe lucruri de luat în seamă și multe lucruri pe care le aflăm progresiv, iar proprietarii de animale fac frecvent greșeli mai mici sau mai mari. Dar nimeni nu s-a născut învățat, nu-i așa? Să vedem care sunt 10 din cele mai dese greșeli pe care le fac frecvent proprietarii de câini și pisici și să învățăm din ele.
1. Nu aduc animalele la un cabinet veterinar la primele semne de boală. Adesea, atunci când animalul suferă de ceva, majoritatea proprietarilor speră că e ceva trecător și că blănosul își va reveni într-o zi sau două. Uneori se întâmplă așa, însă de cele mai multe ori atunci când prietenul nostru necuvântător se simte rău, e ceva mai complicat ce nu se poate rezolva decât cu intervenția medicului veterinar, deținătorii de animale fiind nevoiți să apeleze uneori la serviciul de ambulanță veterinară.
2. Nu știu că se pot face analize și animalelor. Unii proprietari de animale nu știu că animalele pot suferi de aceleași patologii ca și ei și nu se gândesc că și animalele pot face analize de laborator pentru diagnosticarea precoce a bolilor.
3. Tratează animalele exotice așa cum tratează câinii și pisicile. Animalele exotice precum porcii, șerpii, șopârlele, broaștele țestoase, păsările de colivie sau chiar iepurii și porcii de guineea necesită condiții speciale în care să trăiască și o alimentație cu totul diferită față de câini și pisici, așa că nu le considerați la fel.
4. Își hrănesc animalele din farfuria lor. Nimic mai incorect, deoarece câinii și pisicile au nevoi nutriționale diferite față de noi și nu toate alimentele care ne fac nouă bine sunt bune și pentru ele, unele alimente pe care noi le mâncăm cu poftă sunt chiar toxice pentru câini și pisici.
5. Trecerea bruscă de la un tip de hrană la altul. Atunci când din diverse motive suntem nevoiți să schimbăm marca de hrană cu care obișnuiam să ne hrănim blănosul, trebuie să o facem progresiv, iar câteva zile trebuie să amestecăm hrana nouă cu cea veche pentru a nu-i provoca dezechilibre la nivel intestinal manifestate prin vomă sau diaree.
6. Folosesc o litieră la mai multe pisici. Pisicile sunt animale foarte curate și au un dezvoltat simț al teritorialității, iar atunci mai multe pisici locuiesc în același spațiu, este indicat ca fiecare individ să aibă litiera lui, pentru a nu provoca situații în care o pisică să vrea sa-și faca nevoile fiziologice, dar litiera să fie deja folosită de altă pisică, pentru că va mai dura până o cureți și ar putea face în afara acesteia.
7. Nu monitorizează câtă apă bea animalul. Mulți proprietari sunt foarte ocupați și din această cauză, uită să monitorizeze cantitatea de apă consumată de animalul lor, completând bolul din când în când, dar acest lucru nu este tocmai corect pentru că consumul de apă este la fel de important la animale pe cât este și la noi.
8. Nu oferă hrană conform cerințelor nutriționale. Din comoditate sau probabil din indiferență, unii proprietari nu cumpără hrana corespunzătoare vârstei sau cerințelor nutriționale ale animalului. Astfel că uneori animalele tinere care ar trebui să consume mâncare de juniori, mănâncă granule de adulți sau câinii mănâncă mâncare de pisici și viceversa pentru că proprietarul are mai multe specii în curte și cumpără doar un tip de mâncare. Acest lucru este total greșit pentru că mâncarea de juniori conține mai multe componente menite să contribuie la creșterea armonioasă a cățelului sau pisoiului, iar pisicille și câinii au cerințe nutriționale diferite, în consecință nu pot consuma același tip de hrană.
9. Nu oferă importanță vaccinării și deparazitării. Proprietarii a căror animale locuiesc doar în casă consideră că animalele lor nu au de unde să contacteze patogeni, însă gândirea aceasta este greșită, pentru că agenții patogeni îi putem aduce chiar noi pe haine și încălțăminte. Un alt obicei greșit al deținătorilor de animale este că iarna nu mai deparazitează animalele pentru că ei cred ca paraziții nu mai sunt activi, însă temperaturile nu mai sunt așa joase pe timpul iernii în ultimii ani și în consecință paraziții rămân activi și periculoși în continuare.
10. Nu consideră ca sterilizarea este importantă. Unii deținători de animale consideră că sterilizarea și castrarea nu îi ajută, iar altor deținători le este frică de intervenție. Pe această cale ținem să precizăm că intervenția de castrare și sterilizare protejează animalele de apariția unor patologii precum piometrul, neoplasmele mamare, chisturile ovariene, cancerul testicular și hiperplazia de prostată, iar intervenția este cu atât mai sigură cu cât animalul este adus cât mai devreme, pentru că după o anumită vârstă apar probleme de sănătate ce îngreunează metabolizarea și eliminarea substanțelor anestezice și fac în consecință intervenția mai periculoasă.
Sfaturi oferite de medicul veterinar dr. Mirela Boca din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3.