De ce nu se sufocă balenele şi delfinii când dorm, dacă au nevoie de aer pentru a supravieţui?
Chiar dacă sunt mamifere și au nevoie să inspire aer de la suprafață, balenele și delfinii nu au nicio problemă să doarmă sub apă, fără să se sufoce. Cercetătorii marini au studiat comportamentul celor 2 specii în astfel de situații și au descoperit două metode de bază pentru dormit.
Diferența fundamentală între mamiferee terestre și cele marine este că acestea din urmă sunt respiratori conștienți, adică își pot controla respirația. Oamenii, de exemplu, sunt respiratori inconștienți, plămânii funcționând automat în timpul somnului, scrie desprelume.ro.
Toate balenele și delfinii dorm, dar diferitele specii au metode și cerințe diferite pentru somn și odihnă, dar există câteva metode și poziții comune pentru somn. Printre acestea se numără simpla odihnă liniștită în apă, fie pe orizontală, fie pe verticală, sau dormitul în timp ce înoată încet lângă un alt membru al grupului lor sau în grupuri mici.
Delfinii intră într-o formă mai profundă de somn, mai ales pe timpul nopții. Delfinii din captivitate au fost înregistrați dormind pentru scurte perioade de timp pe fundul bazinelor lor. Balenele cu cocoașă sunt adesea găsite odihnindu-se nemișcate la suprafața oceanului în timp ce dorm. Acestea nu pot dormi mai mult de 30 de minute fără a risca să-și scadă temperatura corpului din cauza inactivității.