MENIU

Un nou caz "Rarinca". Un timişorean, eliberat după 283 de zile de arest nu va primi despăgubiri

Un timişorean, care a stat 283 de zile în arest preventiv pentru acuzaţia de omor şi a fost găsit nevinovat de toate instanţele, nu va primi niciun leu despăgubire de la statul roman. Hotărârea este definitivă.

Alexandru Riti a fost principalul suspect de uciderea unui bărbat, prin strangulare. Crima a avut loc, în iunie 2013, într-o colibă de la marginea oraşului Timişoara. Coliba apaţinea singurului martor din dosar care l-a indicat pe Riti ca autor. Acesta a fost arestat şi apoi trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Încarcerat din 5 iunie 2013, a fost pus în libertate odată cu achitarea sa de către tribunal, în 14 martie 2014. În motivarea instanţei se arată că martorul nu a fost credibil.

“Magistraţii spun că poziţia martorului a fost una deosebit de oscilantă întrucât iniţial, martorul a susţinut în primele declaraţii că nu ştie cine a comis fapta şi apoi a revenit la declaraţiile iniţiale şi a arătat că inculpatul este autorul faptei. Acesta a descris împrejurările în care se presupune şi se susţine în rechizitoriu comiterea faptei."


Totodată la dosarul de urmărire penală sunt date potrivit cărora martorul este o persoană bolnavă, fiind un consumator cronic de alcool. Şi, deşi s-au făcut teste ADN, nu s-a dovedit că Alexandru Riti ar fi comis crima. Bărbatul care a ispăşit luni întregi în spatele gratiilor a cerut să primească daune morale de 2 milioane de lei din partea statului român. Tribunalul Timiş a respins acţiunea acestuia pe motiv că, că nu se spune niciunde în sentinţele de achitare faptul că arestarea preventivă nu a fost legală. Bărbatul speră să-şi găsească dreptatea la CEDO.

“E o hotărâre care după părerea mea e nesatisfăcătoare pentru mine deoarece am fost înjosit în faţa oamenilor din Timişoara, în faţa familiei, a copilului. Toţi îl arătau cu degetul la şcoală şi îi spuneau tatăl lui e criminal. Cum sunt bolnav de TBC mi-a fost întrerupt şi tratamentul în perioada cât am fost arestat. Sper să se facă dreptate la CEDO că a fost o suferinţă mare de tot”.

Mai multe articole despre:
Timişoara CEDO Alexandru Riţi