MENIU

Poliția locală, acuzată de abuz după un conflict în București: "I-a pus pistolul la cap și a tras"

Scandal, sâmbătă-noapte, în centrul Capitalei, pe strada Verona, unde tocmai se încheiase evenimentul-manifest Street Delivery, pentru un oraş mai prietenos. Potrivit martorilor, un poliţist i-ar fi cerut unui tânăr să se legitimeze, dar acesta ar fi refuzat să prezinte actele deoarece omul legii nu se legitimase primul, aşa cum prevăd procedurile. 

De la schimbul de replici pe ton ridicat, până la îmbrânceli şi chiar ameninţări cu arma nu a mai fost decât un pas.

Poliţistul local este acuzat de prietenii tânărului cu care a intrat în conflict că ar fi scos un pistol cu bile şi l-ar fi împuşcat în cap pe băiat.

Amicii acestuia nu au stat de-o parte, ci au sărit pe poliţist, iar unul dintre ei chiar i-ar fi dat în cap cu o sticlă. 

Incidentul de noaptea trecută, din centrul Capitalei, putea fi evitat dacă Poliţia Locală ar fi respectat legea şi dacă poliţiştii locali ar fi fost bine pregătiţi. Asta crede Dumitru Coarnă, consilier juridic al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.

"Vorbim de o banală legitimare şi s-a ajuns la săvârşirea unor infracţiuni în concurs. Nu trebuie să scoatem din ecuaţie alcoolul pentru că din atât şi din imagini se pare că s-a consumat şi alcool. Se pare că avem şi o infracţiune la regimul armelor pentru că poliția locală nu are în dotare arme de acest tip. În poliția locală sunt oameni care nu au pregătirea necesară, nu ştiu să acţioneze. E vorba şi de atitudinea poliţistului acolo.. putea să se prezinte... de aceea noi avem mari stări de disconfort cu această poliție locală în sensul că se confundă cu pol naţională", a spus Coarnă.

Jurnalistul Cristian Botez, martor ocular al incidentului, a postat pe pagina sa de Facebook cum s-au petrecut evenimentele. 

"Am fost martor la un incident armat pe Strada Arthur Verona, la finalul celei de-a doua zi a evenimentului Street Delivery. Un tânăr a fost împușcat în cap, cu un pistol cu bile/gaz de un polițist de la Poliția Locală Sector 1 București. Eram în față la Home bar, lângă Biserica Anglicană (grădina Icoanei, în jurul orei (01.00/14 Iunie), când am auzit țipete, urlete, scandal. Am alergat într-acolo. Un tânăr, de vreo 20 de ani, zăcea la la pământ, cu capul plin de sânge, cuprins în brațe de o tânărăr care plângea în hohote. In jur, în stare de agitație, câteva zeci de tineri. Lângă ei, o după a Poliției Locale Sector 1. Un luptător al aceste unități, cu sânge între ochi, se agita de colo-colo, și el, în stare de șoc/agitație. ”I-a pus pistolul la cap, lipit de cap și a tras! Are cel puțin trei bile în cap!”, striga din toate puterile, Alex, un prieten al victimei. Sunt la 112 și cer o ambulanță. operatoarea se răstește la mine că de ce sunt nepoliticos și de ce țșip așa tare. ”Moare un om!”, îi urlu în telefon. ”Trimite-ți dracului, o ambulanță!”, urlu. Trec 20 de minute, dar ambulanța nu apare. Întyre timp, tînărul rănit pare că ășii dă duhul. Respiră sacadat, da spasmodic din picioare, dar ambulanța nu apare. suntem în mijlocul Bucureștiului! Vin, în schim, jandarmii!! ”Eliberați zona! protejați perimetrul!”. Spritele se încing! Martori, tinerii, cu zzecile, huiduie forțele de ordine! Minutrele se scur, victima sângerează, ambulanța întârzie” Apare după aproape 30 de minute. Is e acordă prim-ajutor timp de 15 minute, după care este dus la spital. Între timp intru în conflict cu un polițist (agent0 de la Secția 1. Imi tot cerea legitimația de ziarist și mi spunea să nu-l mai ating și să nu mai ridic tonul. ”Chemați, odată, ambulanța aia”. urlam eu. ”Aici moare un om!!! Jandarmeria cum a venit așa repede???”, a relatat Cristian Botez.

 
Mai multe articole despre:
Bucureşti poliţist împuşcături street delivery