Referendumul pentru unificarea localităților Oradea și Sînmartin se reia pe 14 iunie
După eşecul scrutinului de duminică, privind unificarea Oradiei cu Sînmartinul, cauzat de faptul că orădenii nu s-au prezentat în număr suficient la urne, Primăria Oradea reia referendumul luna viitoare, notează ebihoreanul.ro.
La primul referendum de unire a două localităţi, orădenii au ratat şansa de a face istorie. O parte din vină şi-a recunoscut-o şi primarul.
"Peste 36.000 de orădeni au mers la vot şi au votat masiv în favoarea unificării. Cei absenţi nu ştim dacă sunt împotrivă, nu sunt interesaţi sau nu au fost informaţi. (...) Având în vedere că locuitorii din Sînmartin s-au pronunţat favorabil unificării, respectiv că în municipiul Oradea, în ciuda unui vot masiv, nu a fost atins pragul pentru validare, voi propune organizarea unui nou referendum, astfel încât pe 14 iunie orădenii să se mai pronunţe încă o dată", a spus primarul Ilie Bolojan.
Potrivit acestuia, rezultatul votului din Sînmartin, unde referendumul a fost validat prin prezenţă, rămâne valabil. Adică, sînmărtinenii nu vor mai trebui să se prezinte încă o dată la vot.
„Referendumul se va organiza numai în Oradea. Vom cere clarificări de la Autoritatea Electorală Permanentă astfel încât să oferim orădenilor încă o dată posibilitatea să voteze. (...) Nu există o prevedere legislativă care să spună că referendumul trebuie organizat simultan, dar nu putem trimite spre validare documentele referendumului dacă nu îndeplineşte pragul de 30% în ambele localităţi”, a mai arătat edilul.
Bolojan a mai afirmat că îşi asumă o parte din vină pentru eşecul scrutinului din Oradea, apreciind că trebuia o mai bună informare a cetăţenilor. O mai bună explicare a motivelor unificării ar fi convins mult mai mulţi locuitori ai oraşului de pe Criş să se prezinte la vot, a opinat el.
Doar aproape 20 la sută din orădenii cu drept de vot au fost ieri la urne. Procentul este unul prea mic în condiţiile în care pragul electoral este de 30 la sută. În schimb, oamenii din Sânmartin şi-au făcut datoria şi au depăşit cu aproape 20 de procente respectivul prag. Paradoxal, primarul care şi-ar pierde funcţia dacă se va face unirea a reuşit să mobilizeze 50 la sută din votanţii comunei.
"Le mulţumesc consilierilor locali din comuna Sînmartin pentru ajutorul acordat şi tuturor celor care s-au implicat", a spus LUCIAN POPUŞ, primarul din Sînmartin.