Urmărire penală IN REM la CJ Mehedinţi, după percheziţiile la casa şefului CJ, Adrian Duicu (PSD)
UPDATE: DNA a dispus urmărirea penală IN REM la CJ Mehedinţi. Prin ordonanţa procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă/ cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii DNA au făcut percheziţii, miercuri, la sediile unor instituţii şi firme din Orşova, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova, într-un dosar privind fapte de corupţie săvârşite de funcţionari cu funcţii de conducere în plan local, surse judiciare afirmând că au loc percheziţii şi la CJ Mehedinţi. Totodată, anchetatorii au făcut percheziţii şi la locuinţa din Orşova a preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, la casa părinţilor acestuia din comuna Topleţ, judeţul Caraş-Severin, precum şi la Hotelul Palace din Drobeta Turnu Severin, deţinut de familia lui Adrian Duicu.
DNA a dispus urmărirea penală IN REM la CJ Mehedinţi. Prin ordonanţa procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă/ cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
"În perioada 2012-2013 şi în cursul lunii ianuarie 2014, folosindu-se de influenţa conferită de funcţiile publice deţinute, două persoane din două instituţii publice ale judeţului Mehedinţi au determinat funcţionari din cadrul unor instituţii de interes public din acelaşi judeţ să îndeplinească acte de serviciu în favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiaţilor ( rude şi patroni de societăţi comerciale de la care obţineau în schimb direct sau indirect foloase necuvenite)", arată un comunicat al DNA.
"Aceste influenţe au fost exercitate pentru: numiri şi menţineri în funcţii de conducere la unele instituţii publice sau numiri ale unor apropiaţi în funcţii de conducere; aprobarea scoaterii din domeniul public şi concesionarea către apropiaţi la un preţ „convenabil”, de suprafeţe de teren intravilan situate în centrul municipiului Orşova ( în condiţiile în care erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al Statului Român şi astfel nu puteau fi trecute în domeniul privat şi nici concesionate); determinarea unor funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi să deconteze către anumite societăţi comerciale servicii medicale presupus neefectuate; determinarea unor agenţi economici din judeţul Mehedinţi să încheie contracte de publicitate sau sponsorizare, în condiţii favorabile unui post de televiziune local; permiterea unor persoane neautorizate să aibă acces la informaţii care – la acel moment – nu erau destinate publicităţii, astfel încât anumiți agenţi economici să obțină folos necuvenit şi condiţii financiare avantajoase şi împiedicarea altor agenţi economici să participe la o licitaţie publică. Corelativ, dezavantajarea autorității publice contractante (Spitalul Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică); avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu la Consiliul Judeţean Mehedinţi, în detrimentul altor persoane", aspune comunicatul DNA.
Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.
Percheziţii la casa şefului CJ Mehedinţi
Procurorii DNA fac percheziţii, miercuri, şi la locuinţa şefului Poliţiei Judeţene Mehedinţi, Ştefan Ponea, precum şi la primăriile Drobeta Turnu Severin şi Orşova, în dosarul privind fapte de corupţie săvârşite de funcţionari cu funcţii de conducere, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Procurorii DNA au descins, la ora transmiterii acestei ştiri, şi la sediul Primăriei Drobeta Turnu Severin, fiind vizaţi mai mulţi funcţionari suspectaţi de fapte de corupţie.
Totodată, anchetatorii fac percheziţii şi la locuinţa din Orşova a preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, la casa părinţilor acestuia din comuna Topleţ, judeţul Caraş-Severin, precum şi la Hotelul Palace din Drobeta Turnu Severin, deţinut de familia lui Adrian Duicu.
De asemenea, potrivit surselor citate, la ora transmiterii acestei ştiri au loc percheziţii şi la locuinţa din Orşova a şefului Poliţiei Judeţene Mehedinţi, comisar-şef Ştefan Ponea, cunoscut drept un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, dar şi la sediul Primăriei Orşova.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul din Orşova, Ion Manea (PNL), a declarat că a el se află în concediu de odihnă până în 14 aprilie, dar că a fost informat despre percheziţii.
"Am delegat competenţele viceprimarului. Sunt în concediu din 24 martie şi până în 15 aprilie. M-au chemat şi pe mine de dimineaţă la sediul primăriei, le-am spus să deschidă biroul primarului, să scoată butucul de la uşă şi să verifice. Nu este nicio problemă. De la Poliţia Locală m-au sunat şi înţeleg că se caută documente de contabilitate", a declarat primarul din Orşova.
Procurorii DNA informau că au loc percheziţii la sediile unor instituţii şi firme din Orşova, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de funcţionari cu funcţii de conducere în plan local.
"În cursul dimineţii de 2 aprilie 2014, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în peste 20 de locaţii situate în municipiul municipiile Orşova, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova, între care sediile unor instituții publice şi ale unor societăţi comerciale", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Potrivit sursei citate, în această cauză se fac cercetări privind suspiciunea săvârşirii, în perioada 2012-2013 şi în luna ianuarie 2014, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local.
"În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană", a precizat DNA.
Surse judiciare declarau că printre instituţiile publice vizate este şi Consiliul Judeţean (CJ) Mehedinţi, instituţie condusă de Adrian Duicu (PSD), unde încă de la primele ore ale dimineţii se află mai multe echipaje de poliţişti şi procurori DNA care percheziţionează birourile.
Sursele citate au precizat că au loc percheziţii şi la sediul firmei Floricola, care furnizează serviciile de salubrizare şi apă-canal din Orşova şi care aparţine preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu, al cărui fiu, Valentin Popescu, director al DGASPC Mehedinţi, îl are ca naş pe Duicu.
În acest dosar sunt vizate şi mai mute firme de construcţii din Drobeta-Turnu Severin care au contracte cu instituţii publice locale, dar şi cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), au mai arătat sursele judiciare. Între aceste firme se află Alpha Construct Sistem, aparţinându-i omului de afaceri Constantin Izvoranu, care are mai multe contracte de reabilitare şi asfaltare de drumuri atât cu Consiliul Judeţean Mehedinţi, cât şi cu Primăria Drobeta Turnu Severin.
În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, a precizat DNA.