MENIU

Operațiunea "Inima", în republica lui Mazăre. Familia primarului actual, Decebal Făgădău, implicată

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, singurul de anvergură din Dobrogea, a fost transformat într-o afacere acaparată de un grup de interese din jurul omului de afaceri Sorin Strutinsky, pe lângă gravitează firme cu acționariat ascuns din Cipru, dar și persoane apropiate primarului interimar Decebal Făgădău.

Jurnalistul Doru Iordache, de la Ziua de Constanța, a publicat un editorial în care prezintă mafia de la malul Mării Negre, care a ajuns să căpușeze chiar și Spitalul Județean de Urgență Constanța și care și-a întins tentaculele în toate palierele din administrația publică:

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa putem spune că are o importanţa strategică pentru România. Este singurul spital de anvergură din Dobrogea. Vara este asaltat de turiştii cu probleme de sănătate şi, în plus, este în atenţia trupelor americane care sunt cantonate periodic în baza de la Mihail Kogălniceanu. Spitalul a fost evaluat şi de experţii militari americani.

În 2007, o delegaţie a Marines Corps a vizitat spitalul şi a făcut o primă evaluare. Pe 10 septembrie 2011, Infanteria marină americană (US Marines Corps) a inaugurat heliportul de la Spitalul Judeţean după ce acesta a fost reabilitat. A avut loc şi un exerciţiu de evacuare a răniţilor în cadrul Black Sea Rotational Force 11. În concluzie, pe lângă interesul local care ţine de sănătatea populaţiei, şi aceasta o problemă de siguranţa naţională, Spitalul Judeţean a fost evaluat şi în contextul rolului strategic pe care îl are oraşul Constanţa în zona Mării Negre.

Care este situaţia de fapt? În realitate, Spitalul Judeţean a fost transformat într-o afacere acaparată de un grup de interese din jurul omului de afaceri Sorin Strutinsky pe lângă care gravitează firme cu acţionariat ascuns din Cipru şi persoane ca Daniela Monica Gaitanidis Făgădău, soţia primarului interimar.

Nu sunt rău intenţionat, n-am nimic cu familia Făgădău, dar unele lucruri sunt evidente în ceea ce priveşte veniturile acesteia şi sistemul de sănătate local. Conform declaraţiei de avere a primarului Decebal Făgădău, completată în anul 2014 pentru anul fiscal 2013, soţia primarului a înregistrat venituri de la trei societăţi comerciale: SC Pozitron Medical Investigation SRL, SC Cardioscan SRL şi Ideea Contrast SRL. Pozitron deţine clinica Pozimed şi are ca acţionar principal un off shore din Cipru, cu 99,99 %, Talmage Overseass. La SC Cardioscan SRL, Daniela Monica Gaitanidis Făgădău deţine 5% dintre acţiuni, iar clinica administrează singurul angiograf din Constanţa.

Aceste două societăţi, Pozitron şi Cardioscan, au contracte cu Spitalul Judeţean. Prima societate asigură servicii medicale de imagistică, iar cea de-a doua deţine singurul angiograf din judeţ. De pe data de 1 decembrie, soţia primarului a renunţat la funcţia de director la Pozimed. În Ideea Contrast, acţionari sunt Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky. Din 2014, Monica Gaitanidis Făgădău a renunţat la colaborarea cu această firmă. Probabil că nu dă bine în actualul context politic această dependenţă de cei care acum sunt în anchetele DNA.

De curând, profesorul doctor Radu Deac a implicat Spitalul Judeţean Constanţa într-un proiect cu fonduri europene. Proiectul presupunea şi dotarea cu un angiograf a spitalului din Constanţa. Era o alternativă la Cardioscan pentru cardiacii cu venituri mai mici şi, în acelaşi timp, o oportunitate pentru medicii cardiologi din spital, care ar fi urmat o specializare pentru utilizarea acestui aparat. S-ar fi spart monopolul Cardioscan. Cu toate acestea, conducerea spitalului se cramponează de autorizaţiile necesare amenajării laboratorului unde va fi montat angiograful şi, mai mult, se foloseşte de argumentul birocraţiei greoaie din administraţia locală pentru a justifica întârzierile.

Abia ieri, după ce a fost publicată declaraţia doctorului Deac, care afirma că va lua aparatul şi-l va reloca pentru că întârzierea îi pune în pericol întreg proiectul cu fonduri europene care însumează 17 milioane de euro, Primăria Constanţa a emis Certificatul de Urbanism pentru această amenajare din cadrul spitalului. A durat mai bine de două săptămâni ca Primăria să emită acest banal certificat. Dar pentru că nimeni nu are vreun interes personal, nici avizele nu sunt gata. Dacă era cumva vorba de vreun serviciu externalizat unde să existe interese personale, erau gata de mult.

Aşa, pentru interesul general, directorul Spitalului Judeţean, Dănuţ Căpăţînă, a rămas cu frâna de mână trasă. Şi o întrebare retorică: Ce este mai important, interesul strategic şi cel social, legat de sănătatea populaţiei, sau cel personal, al celor din administraţia locală?