MENIU

Obiceiuri în a doua zi de Paște

<p>Obiceiuri &icirc;n a doua zi de Paște</p>

Obiceiul stropitului se mai practică în Transilvania în a doua zi de Paște, iar în Șcheii Brașovului este păstrat de sute de ani și transmis mai departe de unul dintre cele șapte grupuri de juni, junii tineri.

A doua zi de Paște, junii tineri, îmbrăcați în costume tradiționale, se adună la Biserica "Sf. Nicolae" din Șcheii Brașovului, de unde pleacă spre casele fetelor nemăritate. Ei poartă pălării negre din catifea împodobite cu panglici tricolore, cămașă albă cu crețuri până la genunchi, flanel cu mâneci acoperit cu un laibăr de culoare vânăt închis și cizme.

În fruntea alaiului merg lăutarii, iar junii încing hore, spun strigături și cântă tot drumul până la casele fetelor. Când ajung la tinerele nemăritate, le stropesc cu parfum. Aici sunt serviți cu ouă roșii, vin, iar fetele le prind câte o floare la butonieră. Ritualul stropitului se termină seara târziu, după ce junii tinerii au trecut pe la toate casele fetelor nemăritate.

Un alt obicei în a doua zi de Paște este "Plugarul", care se sărbătorește în satul Vad din comuna brașoveană Șercaia, dar și în alte sate din zona etnografică a Țării Făgărașului, fiind una dintre cele mai vechi sărbători cu caracter agrar.

Mai multe articole despre:
Paşte obiceiuri a doua zi de Paște