O clădire unică în România se degradează pe malul Dunării. Care este motivul
Primăria Brăila a încercat fără succes să găsească un constructor pentru reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Mare. Nicio firmă nu a depus ofertă la licitaţia din această vară. Problema este că finanţarea acestui proiect cu fonduri europene este valabilă doar până în decembrie 2015, scrie Obiectivbr.ro.
Castelul de Apă din Grădina Mare, o construcţie emblematică pentru municipiul Brăila, nu poate fi reabilitat deoarece nicio firmă nu a răspuns la licitaţia lansată de Primărie în acest sens.
"Problema este că nu a licitat nimeni pentru obţinerea acestei lucrări. Constructorii se dovedesc reticenţi şi nu ne explicăm de ce. Pe 26 mai, anul curent, a fost lansată procedura pe SEAP, iar pe 7 iulie am avut deschiderea ofertelor. Nu a fost, însă, depusă nicio ofertă, iar în situaţia aceasta a trebuit să reluăm procedura. S-au parcurs paşii necesari şi urmează să se stabilească o nouă dată pentru deschiderea ofertelor", ne-a declarat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila.
Bugetul alocat pentru reabilitarea sa este destul de generos. Numai valoarea lucrărilor se ridică la 4,6 milioane lei (46 miliarde de lei vechi n.n.), fără TVA, la care se adaugă şi costurile proiectării sau dirigenţiei de şantier. Banii provin dintr-o finanţare europeană nerambursabilă, contribuţia de la bugetul local fiind de doar 2% din valoarea investiţiei.
La finalul lucrărilor, Castelul de Apă ar trebui să devină un centru cultural şi ştiinţific, ce va găzdui expoziţii la etajele inferioare şi un observator astronomic dotat cu patru telescoape la ultimul etaj. Faimosul bar amenajat pe o platformă rotativă, care, în anii 80, le oferea brăilenilor şi turiştilor posibilitatea de a privi panorama oraşului de la aproape 40 metri înălţime nu va fi redeschis.
Mai mult pe Obiectivbr.ro