MENIU

Locatarii blocului din Medgidia afectat de explozie, ajutaţi de primărie să îşi refacă locuinţele

<p>Incendiu &icirc;n Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti, stins de angajaţii instituţiei</p>

O comisie a Inspectoratului de Stat în Construcții va face o expertiză la blocul din Medgidia unde s-a produs o explozie puternică, pentru a stabili dacă structura de rezistență a imobilului a fost afectată, iar primăria îi va ajuta pe locatari să îşi refacă apartamentele avariate.

Locuinţa în care s-a produs explozia a fost distrusă aproape în totalitate, dar pagube însemnate s-au produs și la celelalte 19 apartamente din bloc.

Pentru că în timpul intervenției pompierilor, care a durat peste două ore, a fost întreruptă alimentarea cu gaz, apă și electricitate, toți locatarii din bloc au fost evacuaţi şi și-au petrecut noaptea la rude și prieteni.

"Peste noapte doi dintre locatari, alături de câțiva jandarmi și polițiști, au stat la fața locului, în fața și în spatele blocului, pentru a proteja locuințele de hoți. Restul persoanelor evacuate au mers și au înnoptat la prieteni și rude și doar una a ales să stea în hotelul pe care Primăria l-a pus la dispoziție", a declarat, miercuri dimineaţă, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul din Medgidia, Marian Iordache.

Potrivit acestuia, la fața locului au ajuns miercuri dimineață reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, care vor stabili dacă a fost afectată structura de rezistență a blocului și dacă oamenii se pot muta înapoi în locuințele lor.

"Până se va da un rezultat, Primăria va încerca să-i ajute. Vom începe prin a pune uși și ferestre în locul celor spulberate de explozie, ca oamenii să poată merge în apartamentele lor și apoi vom vedea cum îi vom mai putea ajuta, în funcție și de asigurările pe care le au. Oricum, pentru moment nu se poate locui pe scara respectivă întrucât nu sunt condiții, având în vedere că au fost oprite gazele, curentul, apa și căldura. Acestea vor fi repornite abia când comisiile care analizează situația vor spune că nu mai este niciun pericol", a mai spus Marian Iordache.
Explozia s-a petrecut marți seară, în jurul orei 20.30, într-un apartament aflat la etajul al doilea al unui bloc cu patru etaje din Medgidia.

În urma exploziei au fost grav rănite patru persoane - o fetiţă în vârstă de 8 ani, două femei şi un bărbat. Cei trei adulţi au fost aduşi la Spitalul de Arşi din Capitală, în timp ce copilul a fost internat la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi din Capitală, Adrian Stănculea, a declarat, miercuri dimineaţă, pentru MEDIAFAX, că bărbatul rănit în explozie are arsuri pe 98% din suprafaţa corpului, prognosticul în cazul lui fiind extrem de rezervat.

Adrian Stănculea a precizat că cei trei pacienţi au fost supuşi tratamentelor medicale de specialitate, iar miercuri se va stabili ce intervenţii chirurgicale sunt necesare.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru, a declarat, miercuri, că starea fetiţei internate în această unitate medicală este foarte gravă, acesta având arsuri pe 45 la sută din suprafaţa corpului, cel mai mult fiind afectată faţa.

"Copilul a fost internat în Secţia de Terapie Intensivă, este intubat, este în stare foarte gravă, urmând să fie operat", a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu" din Capitală.

Cele patru persoane rănite grav în urma exploziei locuiau în apartamentul în care a avut loc deflagrația.

De asemenea, în urma incendiului puternic izbucnit după producerea exploziei trei locatari din bloc au fost transportaţi la Spitalul Medgidia, după ce s-au intoxicat cu fum. Cele trei persoane sunt în afara oricurui pericol, nefiind necesară internarea lor în unitatea medicală, astfel că după ce au fost tratate în ambulatoriu au fost lăsate să plece. Totodată, alte cinci persoane au avut nevoie de asistență medicală la fața locului, după ce s-au intoxicat cu fum sau au avut atacuri de panică.

Pompierii nu au stabilit cu exactitate cauzele deflagraţiei, dar principala ipoteză este că a fost vorba despre o acumulare de gaze de la o butelie. Deși blocul este alimentat cu gaze, apartamentul în care s-a produs explozie nu este racordat la rețeaua de gaze, proprietarii folosind în continuare butelii.

Mai multe articole despre:
pompieri incendiu locatari bloc explozie medgidia