INUNDAȚII. Ponta se declară mulțumit de intervenția autorităților în judeţul Teleorman
Premierul Victor Ponta a anunţat că, marţi, se va afla şi el în judeţul Teleorman, pentru a stabili modul în care Guvernul poate interveni în zonele afectate de inundaţii.
Specialiştii Apelor Române vor decide dacă şi unde poate fi spart digul în zona localităţilor afectate de inundaţiile din ultimele zile, din Teleorman, pentru ca apele să se retragă, având în vedere ce miercuri şi joi sunt prognozate noi ploi, a declarat, luni, Liviu Dragnea, aflat în judeţ.
Vicepremierul Liviu Dragnea a vizitat, luni, localitățile afectat de inundații din județul Teleorman, spunând că se analizează ce măsuri trebuie luate pentru evacuarea apelor revărsate, o variantă fiind spargerea unor diguri.
După ce a vizitat localitățile inundate, Dragnea le-a declarat jurnaliătirlor că tuturor persoanelor care au avut apa în case li s-a asigurat cazare, iar cei care nu au dorit să meargă în spațiile care au fost puse la dispoziție s-au cazat la rude sau la prieteni.
În timp ce vicepremierul făcea această declarație, un localnic i-a spus că este nemulțumit de ceea ce a făcut primărița din localitate.
”Dacă o cerți pe primăriță, crezi că iese apa din curte? Las-o naibii, că o cerți după aia”, a replicat Liviu Dragnea.
El și-a reluat apoi declarația, spunând că în zonă nu a fost făcut niciun dig, ci s-a realizat o supraînălțare, în anii '40-'50.
Vicepremierul a susținut că în zona respectivă va fi construit ”un dig care să reziste”, dar care "nu va putea fi construit in 24 de ore".
El a mai spus că sunt monitorizate toate digurile aflate în aval, din zonele de pericol, și că sunt mobilizate toate forțele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Dragnea a adăugat că apele au început să scadă și că sunt analizate soluțiile pentru evacuarea apelor revărsate, o variantă fiind spargerea unor diguri, însă decizia o vor lua specialiștii de la Apele Române.
”Suntem atenți ce se va întâmpla miercuri sau joi, când este prognozat că se vor întoarce iarăși ploile”, a mai spus vicepremierul.
Potrivit datelor furnizate, luni, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Teleorman, un număr de 30 de persoane sunt în continuare izolate în satul Beuca, din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni care locuiesc acum la rude.
Bilanțul inundațiilor provocate de revărsarea râurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea și Câinelui și a afluenților acestora arată că 131 de case au fost inundate în localitățile Tătărăștii de Jos, Necșești, Ciolănești, Beuca Vîrtoape, Balaci, Dobrotești, Siliștea Gumești și Frumoasa.
Apele au intrat, de asemenea, în 317 curți și 685 de anexe gospodărești, afectând peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri județene și doi kilometri de drum forestier, viiturile distrugând, de asemenea, 35 de podețe.
Apa băltește pe suprafețe întinse de teren, luni fiind inundate 1.068 de hectare de teren arabil, 517 hectare de fânețe și pășuni și 224 hectare de pădure.
În ultimele zile, pompierii au evacuat peste 700 de animale.
Ofițeri și subofițeri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Poliția Teleorman acționează în zonele afectate cu autocamioane, bărci pneumatice cu motor și autospeciale în sprijinul populației afectate de inundații.