„Geavrelele”-Obicei unic în lume, de Bobotează în Dâmbovița
O tradiție veche de sute de ani continuă să fie păstrată și acum în comuna dâmbovițeană Morteni. „Geavrelele”, un arhaism pentru batiste, este un obicei ce are punctul culminant în fiecare an de Bobotează, când flăcăii comunei colindă casele din localitate, purtând cu ei prăjini de 10-14 metri, pe care se aflată aproximativ 1000-1500 de batiste, ce în prealabil au fost sfințite de preotul satului.
Obiceiul de la Morteni este vechi de sute de ani, nemaifiind știută originea sa. Cert este că locuitorii comunității îl păstrează cu sfințenie, chiar dacă nu este deloc ușor de ținut, având în vedere că presupune o pregătire de câteva săptămâni.
Ce sunt Geavrelele
Sunt împodobite patru prăjini de 10-14 metri lungime şi o circumferinţă de 10-15 de cm, dintr-un lemn foarte rezistent şi flexibil: frasin, carpen sau alun sălbatic. Este deosebit de importantă alegerea prăjinei, întrucât există credinţă că, dacă aceasta se rupe în timpul ritualului, sigur se va întâmpla ceva rău sau chiar moartea unuia dintre stegari. Dacă există gemeni, unul dintre ei va muri, iar ritualul nu mai poate fi reluat decât după 7 ani. Stegarii sunt tineri necăsătoriţi, serioşi şi cinstiţi, constituiţi în patru cete, reprezentând cele 4 sate ale comunei Morteni: Morteni, Branişte, Băjenari şi Florica. Timpul maxim în care ei pot activa în cadrul unei cete este de 7 ani.
Mai multe pe realitateadedambovita.net.