MENIU

"Casa" de pe bloc, premieră clujeană în urbanismul din România

Casa de pe bloc

Extinderea unui cămin de bătrâni din cartierul clujean Zorilor a creat o situaţie nouă în urbanismul din România: o casă a apărut la ultimul nivel al unui bloc cu trei etaje. Mai mult, asociaţia care administrează azilul va amenaja aici un părculeţ cu iarbă, arbuşti şi flori. În construcţia autorizată de Primărie nu va locui totuşi nimeni.

Ştirea despre un chinez care şi-a construit o vila de lux deasupra unui bloc de locuinţe de 26 de etaje din Beijing a făcut, în vara anului trecut, înconjurul lumii. La Cluj-Napoca, în acelaşi an, dar cu câteva luni înainte, începea extinderea căminului social „Sfântul Kamil”, pe o stradă nouă a oraşului, Mircea Eliade, din cartierul Zorilor.  La fel ca în mai toate zonele nou construite ale capitalei Ardealului şi pe această stradă urbanismul este cel puţin „original”: casele se învecinează cu blocurile într-o frenezie haotică de culori, înălţimi şi forme.  Totuşi, de câteva luni a apărut o nouă „realizare” arhitectonică, în premieră în România: o casă fost construită la ultimul etaj al blocului cu trei niveluri ridicat de Asociaţia Maghiară a Handicapaţilor Motori – Cluj, cea care administreată azilul de bătrâni Kamil, aflat la câţiva metri, scrie adevarul.ro

„Ce vedeţi la ultimul etaj nu e o casă făcută pentru a locui cineva în ea, ci găzduieşte casa liftului. Pentru că în noua clădire vor locui şi persoane în vârstă care vor fi deplasate în scaune cu rotile, am avut nevoie de spaţiu mai mare. Astfel, liftul fiind mai mare am făcut o construcţie mai mare care să adăpostească casa liftului. Apoi pe acoperiş vom amenaja un parculeţ, unde locatarii se vor putea relaxa”, a susţinut directoarea. Ideea i-a venit din Austria. „Acolo, la ultimele etaje ale blocurilor sunt amenajate grădini foarte frumoase cu privelişti superbe”, explică Tokay.

Mai multe articole despre:
premieră casă bloc clujeana