Vreme severă în toată țara. Două diguri din Ucraina s-au rupt: autoritățile așteaptă viitura
Autoritățile sunt în alertă maximă, după ce două diguri din Ucraina s-au rupt. Premierul a anunțat că se așteaptă ca apele să facă prăpăd în Moldova, pentru că debitul Prutului a crescut foarte mult. Ludovic Orban a mai spus că oamenii aflați în calea apelor vor fi evacuați. La rândul său, ministrul Mediului, Costel Alexe, a dat asigurări că situaţia nu va fi la de catastofală ca în 2008 și 2010.
Premierul şi miniștrii de resort au evaluat pagubele produse de inundaţii şi măsurile ce trebuie luate.
"Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului", a declarat Ludovic Orban.
Orban a precizat că a fost luată măsura de constituire la nivelul prefecturilor a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, pentru a se interveni cât mai repede cu fonduri pentru reparaţii şi despăgubirea oamenilor ale căror proprietăţi au fost afectate, subliniind că Guvernul poate apela şi la fonduri europene în aceste cazuri.
Ministrul Mediului a dat asigurări că situaţia nu va fi la fel de gravă ca acum 12 sau 10 ani, când inundaţiile au cotropit ţara.
"Pentru următoarele zile, riscul cel mai ridicat îl avem pe Prut, în zona barajului de la Stânca Costești, pentru că avem o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina. În ultimele două săptămâni au fost evacuate cantități mari de apă tocmai pentru a face față acestei viituri care va veni din Ucraina spre România. Barajul este pregătit să mai primească încă 500 de milioane de metri cubi pe lângă cei 700 de milioane pe care îi are, astfel încât toate localitățile aval de Stânca Costești să nu fie puse în pericol", a spus Alexe.
Ministrul a dat asigurări că, oricât de afectat va fi Prutul, nu se va ajunge la nivelul din 2010 sau cel din 2008. El a spus că riscul maxim va exista vineri seară, urmând ca de sâmbătă să scadă apele.
România se confruntă cu cea mai ploioasă lună iunie din ultimii 60 de ani.