MENIU

200 de mineri sunt blocaţi în subteran de câteva zile

Minerii s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de diminuarea salariilor

Minerii de la exploatarea de uraniu de la Crucea, au reluat ieri protestele şi cel puţin 220 dintre aceştia au intrat în subteran fără intenţia de a ieşi până când revendicările lor nu vor fi soluţionate favorabil.

In luna ianuarie a acestui an, minerii de la Crucea au întrerupt lucrul reclamând faptul că conducerea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), asigurată chiar de o persoană din zonă – Ioan Moraru, fost primar al municipiului Vatra Dornei, le-a diminuat salariile. După câteva zile de negocieri s-a semnat un protocol în favoarea minerilor, care aşteptau la sfârşitul lunii februarie măriri de salarii asumate de responsabilii guvernamentali. Acest lucru nu s-a produs şi ca o consecinţă directă, minerii de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea au reluat ieri protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie şi cel puţin 220 dintre ei au intrat în subteran unde vor continua greva, scrie obiectivdesuceava.ro.

Ei acuză conducerea companiei că nu a respectat nimic din protocolul încheiat în 30 ianuarie cu ministrul Economiei, că nu li s-au mărit salariile, şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană. Minerii din primul schimb de la ambele puncte de lucru, Crucea şi Botoşana, s-au adunat ieri dimineaţă în faţa sediului administrativ al minei Crucea şi au purtat discuţii cu directorul CNU, Ioan Moraru, fără succes.

Ulterior, Ioan Moraru a declarat că discuţiile cu minerii de la Crucea au rămas fără efect iar din punctul său de vedere, responsabilitatea aparţine celor care nu au prins în buget creşterile de salarii asumate. “De comun acord, s-a încheiat la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2015 un protocol la sediul administrativ al Minei Crucea, semnat de conducerea minei, a Companiei, de un inspector general şef şi a altor factori de răpundere din Ministerul Energiei, inclusiv de ministru. Se avea în vedere o creştere cu 4 milioane de lei a cifrei de salarizare, ceea ce ar fi însemnat o creştere cu până la 25% a salariului lunar al angajaţilor”, a spus directorul Ioan Moraru, care a precizat în continuare că până în momentul de faţă nu s-a putut opera creşterea angajată de salarii prin înţelegerea de la sfârşitul lunii trecute pentru simplul fapt că bugetul Companiei Naţionale a Uraniului pe anul 2015 nu a fost încă aprobat de guvern.

Mai multe articole despre:
proteste mineri Suceava