MENIU

Zacusca de ciuperci. Rețeta pentru iarnă. Ideală și pentru zilele de post

Zacusca este un preparat îndrăgit de multă lume, care poate fi consumat ca atare, imediat după ce este pregătit sau poate face parte, alături de celelalte conserve făcute pentru iarnă, din cămara bunicii. Iată o rețetă rapidă și delicioasă.

Zacusca cu ciuperci

Şi acest preparat, zacuscă cu ciuperci, este făcut după rețeta clasică, folosind aceleași ingrediente ca la cel de vinete, doar că acestea sunt înlocuite cu ciuperci.

Se poate face atât cu ciuperci de crescătorie champignon, cât și cu bureți sau ghebe. Se pot folosi chiar și amestecate. Această rețetă de zacuscă cu ciuperci conține cuişoare, boabe de coriandru şi muştar, ingredientele secrete folosite pentru un plus de savoare, dar şi pentru proprietatea lor de conservant natural.

Roșii tăiate cubulețe la borcan, pentru iarnă. Rețeta rapidă

Ingrediente:

  • 1 kg şi 1/2 de ciuperci champignon (bureți sau ghebe);
  • 1 kg de ardei capia roşii;
  • 1 kg roşii;
  • 300 g de ceapă;
  • 1 căpățâna de usturoi;
  • 1 ardei iute mic;
  • 150 g ulei (de preferat de primă presă);
  • sare şi condimente (piper, boabe de muştar şi coriandru, enibahar, cuişoare, 2 frunze de dafin).

Mod de preparare:

Ardeii se coc pe jar, gril sau pe tabla de copt, după care se pun într-un vas, se presară sare pe ei şi se acoperă lentru 10-15 min, astfel se vor curăța mai bine, urmând să fie tocați mărunt. Ciupercile se spală, se curăță de pieliță, cele champinion, doar dacă este neapărată nevoie şi se dau intr-un clocot, după care se scurg bine şi toacă mărunt.

Ceapa se taie și se pune la călit într-o cratiță suficient de încăpătoare pentru întrega compoziție. Când aceasta se înmoaie se adaugă ciupercile și ardeii tocați mărunt. Se adaugă şi usturoiul tocat mărunt.

Cel mai fin pate din ficăței de pasăre. Rețetă din Ardeal, rapidă și fără conservanți

Roşiile se taie şi se blenduiesc, până se obține un suc consistent, care se adaugă peste restul compoziției. Ardeiul iute se pune tocat mărunt, împreună cu restul codimentelor şi se lasă pe foc până se pătrund toate legumele şi scade. Se potriveşte de sare, iar când se ridică uleiul la suprafață se poate lua de pe foc, fiind semn că zacusca este gata. Se poate servi ca atare.

Pentru a fi păstrată peste iarnă, se pune fierbinte în borcane sterilizate în prealabil, care după ce se închid ermetic se întorc pe capac şi se înfăşoară în multe ştergare de bucătărie sau alte textile şi se lasă să se răcească încet.