Tot ce trebuie să știi despre acneea la adulți
Acneea la vârsta adultă este o problemă ce afectează una din cinci persoane. Șocant, nu-i așa? Acneea la această vârstă nu este ceva ce trebuie tratat cu indiferență, deoarece poate duce, în timp, la stimă de sine scăzută, nefericire și chiar depresie. Dar, vestea bună este că în urma unei îngrijiri și unui tratament adecvat, aceasta poate fi vindecată. Iată tot ce trebuie să știi despre ce cauzează acneea la această vârstă, cum să o tratezi și cum să previi reapariția acesteia:
Diferența între acneea la adolescenți și cea la adulți
Cum este diferită acneea adultă față de cea a adolescenților? Acneea adultă este tipul de acnee care se dezvoltă pentru prima dată ori cea care are continuitate după vârsta de 25 de ani. Aceasta poate să apară la femei până la menopauză. Acneea adultă apare sub forma umflăturilor roșii sau pustulelor cu puroi în zona de jos a feței, în special în jurul maxilarului, sau sub forma comedoanelor, cunoscute și sub denumirea de puncte albe. Aceasta este diferită de acneea tipic adolescentină care se manifestă sub forma unui amestec de puncte negre, coșuri mici sau mari și uneori pustule cu puroi și abcese.
Acneea adultă este de asemenea diferită din cauza motivului apariției acesteia. Acneea adolescentină este cauzată, în principal, de schimbările hormonale ce au loc în corp în timpul pubertății, făcând-o mai ușor de tratat. Pe de altă parte, acneea adultă este mai multă cronică iar stresul și condițiile de mediu o agravează.
Ce cauzează acneea la vârsta adultă?
Există o părere generală ce spune că un consum insuficient de apă sau porii înfundați pot cauza acneea. În timp ce astfel de lucruri agravează o problemă existentă, sunt câțiva alți factori care duc la acneea adultă. Să aruncăm o privire la câțiva dintre ele:
Hormonii: Acneea adultă este favorizată de hormoni, la fel ca cea adolescentină. Perioadele neregulate ale apariției acesteia sunt un indicator al dezechilibrului hormonal. Deoarece hormonii feminini fluctuează mai mult decât cei al bărbaților, se explică de ce acneea adultă tinde să fie mult mai întâlnită la femei decât la bărbați. În plus, aceasta poate să apară la femei în timpul sarcinii, perioadei mensturale și menopauzei.
Medicamentele: Anumite medicamente, ce conțin litiu și steroizi, pot cauza acneea la adulți. În timp ce anticoncepționalele ajută la vindecarea acneei, cele cu androgeni cauzează o explozie de acnee. Medicamentele precum coricosteroizii și contraceptivele ce conțin mai mulți androgeni pot agrava acneea. Dermatologul sau ginecologul tău te poate ghida asupra contraceptivelor potrivite care să ajute tratarea acneei.
Genele: Un studiu arată că 50% dintre adulții cu acnee au avut un părinte sau o rudă cu probleme de acnee. Oamenii cu un istoric familial în materie de probleme cu acneea sunt mult mai predispuși la apariția acesteia.
Citește restul articolului pe Fabuloase.ro