MENIU

Tot ce trebuie să știi despre dieta alcalină: cum funcționează și de ce e bine să o urmezi

Greutate

Unii oameni spun că dieta alcalină crește pH-ul corpului pentru a-l face mai puțin acid și mai alcalin. Susținătorii dietei consideră că aceasta promovează pierderea în greutate și luptă împotriva bolilor. 

Unele cercetări sugerează că o dietă alcalină ar putea îmbunătăți sănătatea persoanelor cu boli de rinichi. Cu toate acestea, nu realizează acest lucru prin modificarea pH-ului sângelui.

Mai degrabă, dieta alcalină încurajează oamenii să mănânce mai multe fructe și legume și mai puțină carne procesată și produse lactate bogate în grăsimi. Din acest motiv, dieta alcalină poate îmbunătăți sănătatea.

Puține studii arată, de asemenea, că un consum de alimente cu conținut scăzut de acizi îmbunătățește sănătatea, chiar dacă acestea nu măresc pH-ul sângelui.

În acest articol, analizăm afirmațiile referitoare la dieta alcalină, dacă acestea sunt adevărate și modul în care alimentele din dieta alcalină pot îmbunătăți sănătatea.

Funcționează?

Dieta alcalină promovează ideea falsă că este posibilă modificarea pH-ului sângelui prin dietă. Acest lucru este neadevărat, iar modificările majore ale pH-ului sângelui ar putea chiar pune viața în pericol.

Este posibil să schimbați pH-ul urinei și al salivei prin dietă. Cu toate acestea, atunci când pH-ul acestor fluide se modifică, pH-ul sângelui rămâne același. Alcalinitatea înseamnă că ceva are un pH mai mare de 7. Corpul uman este în mod natural ușor alcalin, cu un pH sanguin de aproximativ 7,4. Stomacul este acid, ceea ce îi permite să digere alimente. pH-ul salivei și al urinei se modifică în funcție de dietă, metabolism și alți factori.

Unele cercetări arată că celulele canceroase cresc mai rapid într-un mediu acid. Bazându-se pe această cercetare, susținătorii dietei alcaline susțin că un pH ridicat al sângelui ar putea preveni cancerul.

Alimentele pe care oamenii le consumă în această dietă îi pot, totuși, ajuta pe unii să mențină o greutate corporală sănătoasă. Acest lucru poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate legate de greutate, cum ar fi diabetul, scriu cei de la Medical News Today.

Cercetări privind dieta alcalină

Nicio cercetare nu a demonstrat că dieta alcalină poate crește pH-ul sângelui. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că o dietă alcalină poate îmbunătăți sănătatea, deși nu în modul în care susțin susținătorii săi. Dietele alcaline reduc consumul de carne grasă și procesată și încurajează oamenii să mănânce mai multe fructe și legume. Aceasta oferă mai multe beneficii pentru sănătate.

Iată câteva dintre beneficiile pe care susținătorii dietei alcaline le pot pretinde și cercetările științifice care le susțin sau le infirmă:

Promovarea pierderii în greutate

Multe strategii pot ajuta oamenii să piardă în greutate. În cele din urmă, pierderea în greutate depinde de consumul de mai puține calorii. Dietele mai scăzute în grăsimi și calorii pot promova pierderea în greutate, dar numai atunci când o persoană rămâne activă fizic și mănâncă o dietă sănătoasă cu varietate. O dietă alcalină tinde să fie săracă în calorii, așa că poate ajuta oamenii să slăbească.

Citește continuarea pe Click.ro