MENIU

Sunetul jenant care apare când ți-e lumea mai dragă și care poate ruina o întâlnire sau o ședință. Ce este ghiorțăitul mațelor, de fapt

Cele mai dăunătoare alimente pentru stomac

Ghiorțăitul mațelor poate fi în unele cazuri destul de stânjenitor, mai ales dacă se întâmplă într-un moment nepotrivit, cum ar fi o ședință importantă la muncă sau la prima întâlnire cu persoana de care îți place. Află ce spun specialiștii despre acest sunet considerat jenant și când este cazul să te prezinți la medic.

Tradiția spune că mațele ghiorțăie atunci când îți e foame. În realitate, lucrurile stau foarte diferit. De fapt, fenomenul apare atunci când mâncarea este digerată de organismul nostru. Este important de știut că sunetul nu vine din stomac ci din intestinul subțire, și asta deoarece digestia este un proces complex care pune în mișcare mai multe organe.

Așadar, pentru ca stomacul să se mărească este obligatoriu ca mușchii intestinului să pună în mișcare mâncarea, să ai lichid în stomac și gaz de la aerul pe care îl înghiți. Acest proces se numește digestie și duce la ghiorțăitul mațelor în multe cazuri.

Ce înseamnă când îți ghiorțăie mațele

Ghiorțăitul mațelor apare din multe motive, dar niciunul nu îți pune sănătatea în pericol. Totuși, lipsa acestor zgomote poate fi un semnal de alarmă. Poate fi cauzat de peritonită, pacreatită, pneumonie, scăderea potasiului din sânge, rahianestezie, infarct mezenteric, diabet zaharat sau insuficiență renală, relatează Click!.

Atunci când stomacul tău este gol, mușchii pot începe să se contracte și să se relaxeze în mod regulat, ceea ce produce ghiorțăitul de mațe. Pe măsură ce alimentele sunt digerate și deplasate prin tractul digestiv, acest proces poate crea și el sunete ușoare.

Zgomotele stomacale care de multe ori ne pun într-o situație delicată, asta dacă nu știm să tratăm subiectul cu mult umor, pot apărea însă și în situațiile de diaree cu scaune frecvente, după o masă îmbelșugată sau prost tolerată, din cauza fumatului excesiv, a mestecării de gumă, a mâncatului rapid și multe altele.

La ce trebuie să fim atenți

În mod normal, acest fenomen nu este considerat un simptom al unei probleme de sănătate.

Chiar și așa, dacă zgomotul este însoțit de simptome neplăcute, cum ar fi durere abdominală severă, tulburări digestive persistente sau scădere în greutate inexplicabilă, este recomandat să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic.