MENIU

Secretul pe care nu ți-l spune niciun mecanic auto. Ce trebuie să faci 10 secunde, înainte de a porni mașina

Ce trebuie să faci 10 secunde, înainte de a porni mașina. Foto/Profimedia

Există însă un truc genial care va face ca autovehiculul tău să poartenească imediat chiar și în cele mai friguroase dimineți de iarnă.

Cu toții știm că la temperaturi scăzute, bateria mașinii poate fi mai slabă, chiar dacă a fost achiziționată recent. Din acest motiv, se poate întâmpla ca autovehiculul să pornească mai greu. Mecanicii cu experiență folosesc însă un truc genial pentru a scăpa de toate aceste probleme.

Este vorba de aprinderea luminii de întâlnire (faza scurtă) preț de 8-10 secunde înainte de a porni motorul. Aplicând această metodă, mașina ta va porni imediat. De asemenea, o altă metodă este aprinderea luminii de întâlnire de 5-6 ori. Rezultatul este același.

De ce este eficient acest truc?

Care este explicația acestui fenomen? Ei bine, lucrurile sunt destul de simple. Aprinderea luminilor de întâlnire pentru câteva secunde înainte de a apăsa butonul „start” „trezește” ușor bateria. Pentru ca luminile să se aprindă, curentul trebuie să circule prin baterie. Acest lucru o activează și o încălzește. Iar atunci când vei porni mașina, bateria este deja caldă. Potrivit specialiștilor din domeniul auto, acest lucru mai prezintă un avantaj: previne deteriorarea bateriei.

O mașină parcată afară, în frig, suferă de furia vremii în timpul iernii. Atunci când temperaturile scad foarte mult, reacțiile chimice din sistem sunt mult mai lente. Practic, electrolitul nu funcționează la 100% din capacitatea sa. Iar mașina se chinuie să pornească la prima încercare. Și mai rău! Bateria se poate descărca efectiv, împiedicând vehiculul să funcționeze corect. Rezultatul: o baterie ”moartă”.

Cum îți poți proteja mașina de frig iarna

Bineînțeles, soluția ideală este să îți păstrezi mașina la cald, într-un loc acoperit. Mai ales dacă locuiești într-o regiune rece. Dar cum nu toată lumea are această posibilitate, trebuie să găsești modalități de a-ți proteja mașina și bateria acesteia pe timp de iarnă.

În primul rând, încercă să parchezi în apropierea unui adăpost natural: un copac, un gard viu, un zid etc. Apoi, nu uita să oprești totul atunci când oprești motorul: farurile, ștergătoarele de parbriz, încălzirea etc. De ce ar trebui să faci asta? Pentru că toate acestea vor avea nevoie de energie pentru a funcționa imediat ce pui din nou motorul în funcțiune. Dacă bateria ta este deja slabă, acest lucru o va descărca definitiv.

Ultimul sfat este să îți acoperi autovehiculul cu o husă de iarnă. Prelata îl va proteja într-o bună măsură de vânt și frig.

SURSA