MENIU

Secretul despre Lună pe care nu îl știai: de ce arată așa cum arată?

Luna a stârnit de-a lungul timpului curiozitatea și interesul atât a oamenilor de știință, cât și a noastră, a tuturor. Ba mai mult, omul s-a și chinuit să ajungă acolo și să descopere satelitul natural al Pământului. Cu toate acestea încă mai există mistere pe care cercetătorii încearcă să le deslușească, ca de exemplu: de ce există acele modele bizare pe suprafața Lunii?

Modelele luminoase și ondulate, numite și vârtejuri lunare, au fost asociate de-a lungul timpului de către oamenii de știință cu câmpurile magnetice. Însă, de abia acum aceștia au elucidat misterul.

Se pare că aceste modele bizare de pe suprafața Lunii au legătură mai degrabă cu tuburile subterane de lavă. Ceea ce este ciudat însă, este faptul că la altitudini mai mari, vârtejurile sunt mai puțin pronunțate decât cele de la altitudini mai mici și, în timp ce fiecare vârtej are un câmp magnetic, există câmpuri magnetice pe Lună care nu au vârtejuri.

„Pentru a dezlega ecuația, a trebuit să afle ce fel de caracteristică geologică produce câmpurile magnetice și de ce magnetismul este atât de puternic", a declarat Sonia Tikoo de la Universitatea New Brunswich.

Unul dintre multele mistere ale Lunii a fost rezolvat

O echipă de cercetători a făcut o descoperire inedită cu ajutorul unei metode de modelare computerizată. Astfel, ei au aflat că pentru a se forma aceste modele pe suprafața Lunii, trebuie ca vârtejurile să fie aproape sau deasupra unui obiect magnetic, aflat în apropierea suprafeței lunare. Adică, în apropierea tuburilor de lavă.

„Aceste formațiuni sunt rezultatul fluxurilor de lavă bazaltică care au lăsat câmpii întunecate de bazalt pe toată suprafața Lunii cu trei și patru miliarde de ani în urmă. Iar asta ar putea explica cum formațiunile subterane au devenit magnetizate – ceva se întâmplă în momentul în care roca Lunii este încălzită la temperaturi de aproximativ 600 grade Celsius, în prezența unui câmp magnetic", a mai explicat Sonia Tikoo de la Universitatea New Brunswich.

Sursa

Mai multe articole despre:
astronomie cercetare spaţiu lună