MENIU

Locul blestemat din România. Localnicii sunt îngroziţi de ultimele evenimente: Sânge peste tot!

Ciobanii din Goesti, comuna Lungani, sunt terorizati de atacurile nocturne. In ultima perioada au ajuns sa doarma mai mult pe afara, pentru a-si pazi turmele. Oamenii nu stiu ce sa creada, este vorba despre lupi sau caini vagabonzi?

Rezultatul este insa acelasi: oi sfartecate si abandonate pe campiile din jurul stanilor si sange peste tot. Atacatorii sunt adevarate naluci, lovesc, dupa care dispar in noapte. UItimul macel a avut loc in noaptea de luni spre marti. "Doamne fereste, daca ataca vreun batran, copil sau femeie care se indreapta spre casa?", isi spuneau ciobanii, potrivit BZI.ro.

Trei atacuri, in doua saptamani

Prima lovitura a fost la inceputul saptamanii trecute. "Au rupt o singura capra de-a lui Brezuleanu. Cred ca s-au speriat de vreun zgomot, ceva", a declarat Valeriu Matei, cioban din Goesti. La cateva zile, a venit randul turmei lui Marin Andresu. "Joi dimineata, pe la 05.00, am fost la stana, totul era in regula. Am plecat la Targu Frumos. Nici nu am ajuns bine, ca m-a sunat nevasta sa-mi spuna ca oile sunt imprastiate pe camp. M-am intors acasa si am gasit noua oi moarte si alte trei cu picioarele rupte, fara cozi. Sange era peste tot. Am dovezile acasa", a sustinut Marin Andresu. Stana acestuia nu este departe de cea a lui Valeriu Matei. In noaptea de luni spre marti, atacul s-a dat la turma acestuia din urma. "Pe la 11.00 seara m-a sunat un om, pe care il lasasem la stana, sa-mi spuna ca oile au rupt tarcul de frica lupilor. Cand am ajuns la stana, oile mele erau imprastiate pe camp. Am gasit 17 oi sfartecate. Aveau gatul si burta rupte clar de colti de jivina", a spus Matei. Ciobanii nu au stiut ce sa faca si cui sa se planga. "Nu am mai patit asa ceva. Pe cine sa sesizam?", au sustinut ciobanii.

Vanatorii pot interveni daca este vorba despre lupi

Viceprimarul comunei Lungani este de parere ca nu lupii sunt cei care au atacat turmele. "Am 60 de ani si din copilarie nu am mai auzit de lupi la noi. Dar am vazut destule masini care veneau de la Iasi si descarcau in marginea padurii, la noi, caini vagabonzi. Eu cred ca acesti caini au atacat oile. Am sa merg maine (astazi - n.r.) sa vad despre ce este vorba. La primarie nu s-a inregistrat nicio plangere. Eu am aflat de la oamenii din sat despre atacurile la oi", a declarat Constantin Ignat, viceprimarul din Lungani. In cazul in care atacurile au fost date de lupi, vanatorii de la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi pot interveni pentru alungarea sau chiar omorarea lor. "In baza unei sesizari venite din partea ciobanilor respectivi, putem solicita avizul Ministerului pentru interventia vanatorilor. Se organizeaza o panda pentru a identifica daca este vorba despre lupi. Daca au dat atacul la stani inseamna ca vor mai ataca si pe viitor. Doar cu avizul Ministerului putem interveni", a declarat Gabriel Surdu, presedintele AJVPS Iasi. Rezolvarea problemei, insa, ar putea dura. In acest timp, cine va fi raspunzator daca acei lupi sau caini vagabonzi vor incerca sa atace persoane care se deplaseaza prin zona stanilor? "Sunt 12 staini aici. In apropiere este drumul spre sat. Noaptea mai trec femei sau copii, ori batrani spre casa. Cum se pot apara acestia de atacul fiarelor?", se intrebau ciobanii.

Mai multe articole despre:
sânge oi ciobani Goesti lungani