MENIU

Românii consumă cea mai scumpă apă din Europa: Costurile hidratării în țară

O analiză realizată de Ziarul Financiar (ZF) relevă că românii plătesc mai mult pentru apă îmbuteliată decât cetățenii din Franța sau Spania. Prețul unei sticle de apă plată de două litri ajunge aproape la 5 lei, ceea ce reprezintă o sumă dublă față de acum cinci ani. În prezent, consumul mediu de apă pe cap de locuitor în România se ridică la aproximativ 106 litri.

Cât costă o sticlă de apă în țara noastră

În București, o sticlă de apă minerală plată sau carbogazoasă de 2 litri de la cele mai cunoscute branduri, precum Borsec, Aqua Carpatica și Dorna, se vinde cu prețuri cuprinse între 3,45 lei și 4,68 lei, în funcție de retailer. De exemplu, în rețeaua Mega Image, Aqua Carpatica este vândută la prețul de 4,79 lei. La aceste costuri se adaugă o taxă de garanție pentru sticla PET, în valoare de 0,5 lei. Astfel, bucureștenii plătesc acum între 4 și 5 lei pentru o sticlă de apă de 2 litri, iar pentru o hidratare adecvată, adică mai mult de 2 litri pe zi, cheltuielile lunare se ridică la 300-500 de lei.

„Prețul apei minerale în retailul românesc a crescut rapid în ultimii ani. Acum plătesc de două ori sau chiar mai mult pentru aceeași sticlă de apă. România, cunoscută adesea ca «Patria apelor minerale», are prețuri mai mari decât majoritatea țărilor europene”, a declarat o consumatoare.

Percepția acestei creșteri de prețuri este confirmată de realitatea tuturor bucureștenilor. 

În 2021, o sticlă de apă plată sau carbogazoasă de 2 litri de la cele mai mari trei branduri costa între 2 și 2,85 lei în București, conform datelor centralizate de ZF la acea vreme. Așadar, în intervalul de patru ani, prețul apei îmbuteliate s-a dublat, stârnind îngrijorări cu privire la costurile de trai și accesibilitatea produselor esențiale.