România trece la ORA DE IARNĂ în doar câteva zile. Efectele nebănuite ale acestei SCHIMBARI aupra organismului: nu le trece cu vederea!
Încă puțin și românii vor da ceasurile înapoi cu o oră. Totul se va întâmpla în noaptea de 26 spre 27 octombrie, atunci când România va trece la ora de iarnă, astfel că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Schimbare ne aduce cea mai lungă zi a anului, duminică, 27 octombrie, care va avea 25 de ore.
În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei. Se renunţă, astfel, la ora de vară şi se revine la Timpul Legal Român (ora standard a Europei de Est + 2 UTC).
Trecerea la ora de iarnă va fi în acest an în noaptea de 26/27 octombrie. Ziua de duminică, 27 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi și cea mai lungă zi a anului.
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi să se reducă folosirea luminii artificiale.
Metoda a fost propus în anul 1784 de Benjamin Franklin și aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.
Psihologii spun însă că în primele zile de la trecerea la ora de iarnă putem fi mai irascibili, putem avea insomnii sau resimţi oboseală, dar și că putem fi chiar melancolici.
Azi a avut loc echinocţiul de toamnă. Zilele devin mai scurte. Când vom da ceasurile înapoi cu o oră
Schimbarea orei poate avea ca efect şi dificultatea de a ne trezi dimineaţa, existând riscul de a resimţi pe parcursul zilei stări de oboseală şi somnolenţă. Asta pentru că ritmul circadian încă nu s-a adaptat la noul orar.
„Afectarea este în primul rând la nivel hormonal, pentru că secreţia de melatonină ajută la reglarea ritmului circadian. Melatonina facilitează trecerea din starea de veghe la somnul consistent şi de calitate. Este important să menţinem programul de somn. Nemaifiind lumină la fel de mult, aşa cum este în timpul sezonului cald, senzaţia noastră este că trebuie să mergem mai devreme la culcare sau ne expunem mai mult la lumina albastră produsă de ecranele telefoanelor şi computerelor. Uneori, în sezonul rece, apar stări de depresie sau anxietate tocmai pentru că avem impresia că nu mai aven timp să facem mai nimic sau pentru că e urât afară”, spune Liliana Luca, psiholog la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, potrivit Agerpres.