Riscul de cancer scade pe măsură ce îmbătrânim. Care este explicația
Un nou studiu arată un fenomen mai neobișnuit, acela că riscurile să ne îmbolnăvim de cancer se reduc odată ce înaintăm în vârstă.
Așadar, dacă începând cu 60 de ani riscurile de a ne îmbolnăvi de cancer sunt mari (datorită deceniilor în care s-au produs mutații în corp), după 80 de ani, această probabilitate pare să scadă, scrie un site internațional de știință.
O echipă de cercetători din mai multe țări au analizat în acest studiu cancelur pulmonar la șoareci, urmărind celule stem alveolare de tip 2. Aceste celule sunt foarte importante pentru procesul de regenerare al plămânilor, dar și locul din care pornește cancerul pulmonar.
Cercetătorii au observat niveluri mai mari ale unei proteine numite NUPR1 la șoarecii mai în vârstă. Acest lucru a făcut ca celulele să acționeze ca și cum ar avea deficit de fier, ceea ce, la rândul său, le-a limitat ratele de regenerare - punând restricții atât asupra creșterii tumorilor canceroase.
„Celulele îmbătrânite au, de fapt, mai mult fier, dar din motive pe care încă nu le înțelegem pe deplin, funcționează ca și cum nu ar avea suficient”, spune biologul Xueqian Zhuang, de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) din New York.
Procese similare au fost descoperite și în organismul uman: mai mult NUPR1 duce la o scădere a cantității disponibile de fier. Când NUPR1 a fost redus în mod artificial sau nivelul de fier a fost crescut artificial, dezvoltarea celulelor a fost din nou accelerată.
Asta i-ar putea ajuta pe cercetători să găsească o modalitate de a explora tratamente care vizează metabolismul fierului – în special la persoanele în vârstă. De asemenea, ar putea restabili capacitatea pulmonară la cei care se confruntă cu efecte pe termen lung ale COVID-19, de exemplu.
Citește continuarea aici.