Rețete de post. Cum să prepari o maioneză de casă fără ouă
Deși majoritate gospodinelor nu concep ca maioneza să fie fără ouă, există rețete de post pentru cei care nu agreează prezența acestora în preparatele de sărbători.
Maioneza este, fără doar și poate, unul dintre preparatele care pune în valoare majoritatea salatelor, dar dă gust și ”leagă” foarte bine și alte feluri de mâncare. Prepararea ei acasă este extrem de simplă, rapidă și ieftină, fiind necesare doar câteva ingrediente.
Însă, apropo de ingrediente, este bine de știut că maioneza se poate face și fără ouă. Astfel, ea va ieși mult mai ”ușoară” și mai săracă în calorii, ideală pentru persoanele care vor să dea jos câteva kilograme. Iată trei moduri simple și rapide de a o prepara:
1. Maioneză cu lapte
Aceasta este una dintre cele mai simple modalități de a prepara maioneză fără ouă. Înlocuitorul acestora va fi laptele. În afară de acest produs, vei mai avea nevoie de un pahar de ulei de floarea-soarelui, sare după gust și câteva picături de suc de lămâie. Acum, pentru început, toarnă laptele în paharul unui blender de mână, înclină-l și adaugă uleiul astfel încât să alunece pe peretele lateral.
Ulterior, adaugă lămâia și sarea și bate la viteză maximă, fără a lua aparatul de pe fundul paharului, timp de circa 30 de secunde. După ce ai obținut o compoziție omogenă, ridică ușor mixerul și mișcă-l în sus și în jos pentru a termina de bătut.
2. Maioneza cu fructe uscate
Pentru o maioneză slabă în calorii, poți utiliza, de asemenea, și câteva fructe uscate. Noi vom folosi 60 de grame de nuci de macadamia, 60 de grame de caju, 3 curmale fără sâmburi, 120 de mililitri de apă, 45 de mililitri de ulei de măsline extravirgin, un cățel de usturoi și sare după gust.
Acum, pune toate ingredientele într-un bol și amestecă-le cu un mixer până când obții o textură omogenă. De preferat este să pui apa ușor, astfel încât compoziția să nu iasă nici prea groasă, dar nici prea subțire.
3. Maioneza cu apă de năut
Pentru a prepara această maioneză fără ouă, vei avea nevoie de doar patru ingrediente. Este vorba despre 70 de mililitri de apă de năut sau de alte leguminoase, 140 ml de ulei de măsline extravirgin, o linguriță de lămâie și sare după gust.
Acum, bate până la emulsionare și pune treptat uleiul până când maioneza se omogenizează. La final, adaugă sare și lămâie după gust.