MENIU

Reţeta de vin fiert a lui Radu Anton Roman: cum prepara celebrul gastronom cea mai îndrăgită băutură a iernii

Reţeta de vin fiert a lui Radu Anton Roman: cum prepara celebrul gastronom cea mai îndrăgită băutură a iernii/Profimedia

Vinul fiert este, indiscutabil, specialitatea care dă savoare fiecărei ierni. 

Astfel, cei care consumă 1-2 pahare de vin roşu zilnic au cu 44% mai puţine şanse să răcească. În plus de asta, vinul roşu este indicat pentru cei care suferă de ateroscleroză, care apare atunci când vasele de sânge încep să-şi piardă abilitatea de relaxare. Această băutură ajută la menţinerea tonusului vascular, dar și la îmbunătăţirea digestiei, stimulează apetitul şi poate ajuta la restabilirea echilibrului nutriţional, potrivit Click!.

”În timp ce prea mult alcool poate dăuna organismului, cercetatorii sugerează că 1-2 pahare de vin roşu pe zi pot, de fapt, să aducă beneficii”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Cine nu ar trebui să consume vin roşu

Vinul roşu este însă contraindicat celor care au un nivel ridicat de trigliceride, celor care suferă de migrene, persoanelor care încearcă să slăbească şi femeilor gravide. 

“Vinul conţine de asemenea, calorii goale, care pot duce la creşterea în greutate. Consumul excesiv de alcool este asociat cu efecte negative asupra sănătăţii, ce includ creşterea riscului de cancer, boli hepatice, amplificarea presiunii sangvine, insuficienţă cardiacă şi dependenţă”, a arătat specialistul. 

O reţetă delicoasă de vin fiert

Pentru că este iarnă, un pahar de vin fiert merge perfect pentru a ne încălzi în zilele friguroase sau pe pârtia de schi. O reţetă perfectă vine chiar de la Radu Anton Roman

Ingrediente:

- 1 litru vin, tare bun 

- 5 linguri miere 

- 1 praf scorţişoară 

- 10 boabe piper 

- 10 cuişoare 

Mod de preparare:

Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară. Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă.

„La prima unduire a unui apropiat clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal – ca să se încingă repede – şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate).

Se bea din căni de lut cu gura strâmtă, vinul fiert, şi, ca să fie mai aprig, ar trebui să fie o Tămâioasă din cele vechi, mieroasă, de Drăgăşani ori de Pietroasa, urcată spre tăria cea din urmă, dincolo de care nu mai e nimic decât altă viaţă. Ce contează e să fierbeţi un vin cât mai tare şi mai dulce, ca mierea, cât ar fi de dulce şi de suavă, n-ajunge până la miez, nu îndulceşte şi fibra profundă a vinului”, nota Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).