Principalele semne că pisica ta este STRESATĂ: ar trebui să te pună în gardă dacă face asta
La fel ca și oamenii, și pisicile pot fi stresate, iar o dovadă în acest sens este schimbarea comportamentului obișnuit. Specialiștii spun că o atenție deosebită acordată micuței tale feline poate preveni apariția unor boli ce i-ar putea afecta serios sănătate. Dacă și piscica ta și-a schimbat recent comportamentul, atunci stresul ar putea fi motivul care stă la baza acestei schimbări. Iată semnele care trebuie să te pună în alertă!
Pe blogurile dedicate iubitorilor de pisici am găsit următoarele indicii care - spun autorii lor - demonstrează că pisica dvs. este stresată:
1. Scăderea apetitului
O dovadă că pisica ta nu se simte bine este legată de scăderea apetitului, fapt ce poate fi cauzat de stres, dacă nu dă și alte semne cum că ar fi bolnavă (vomitat, diaree, constipație, stare apatică, somnolență).
2. Somnul ... "de frumusețe" se prelungește excesiv
Toată lumea știe că pisicilor le place să lenevească, dar atunci când acest lucru devine excesiv este un semnal de alarmă, mai ales dacă până acum pisica voastră obișnuia să fie extrem de vioaie.
Încă de la început este bine de știut faptul că, în general, pisicile dorm între 15-18 ore pe zi. Desigur că fiecare pisicuță are propriile ei tabieturi legate de somn, iar dacă oservi o modificare în rutina somnului, este un semn că pisica ta poate fi stresată, devenind mai letargică.
3. Creșterea agresivității
Când sunt stresate, pisicile tind să devină mai agresive, fapt ce se manifestă atât față de stăpânii lor, cât și față de alte animale din jur.
4. Mieunatul excesiv
Sigur, oricărei pisici care se respectă îi place să se alinte. Stă, practic, în firea lor, dar atunci când mieunatul este excesiv și nu pare legat de niciuna din nevoile fiziologice (hrană, nevoi, somn, alintat), atunci acest lucru ar putea avea legătură cu stresul.
5. Urinatul în afar litierei
Pisicilor le place curățenia atât în cazul lor, cât și al mediului în care trăiesc. Dacă pisica ta folosea doar litieră pentru a-și face nevoile, dar deodată renunță la acest obicei și începe să-ți facă "surprize" prin casă este un semn clar că ceva nu este în regulă, spun iubitorii de pisici. Acest lucru poate însemna că este stresată sau că are probleme de sănătate. Un control la veterinar este absolut esențial pentru a înlătura posibilele cauze fizice și a stabili ce este de făcut în perioada imediat următoare, astfel încât micul tău prieten de companie să poată reveni la obiceiuri sănătoase.
În oricare dintre situațiile de mai sus s-ar afla pisica ta, trebuie să știi că răbdarea și dragostea o vor ajuta să treacă peste episoadele de stres. Prin urmare, după ce ai înlăturat orice posibilă cauză medicală, joacă-te cu ele, răsfață-le și nu le lăsa singure ore sau, mai rău, zile în șir!