MENIU

Povestea primului fumător din Europa, bărbatul care a făcut închisoare pentru că scotea fum pe gură

Tutunul este un produs cu o istorie bogată și interesantă. De-a lungul timpului, a fost dat drept cadou monarhilor, dar și condamnat, în sensul că cei care îl fumau puteau primi pedeapsa cu moartea.

Primul european care a consumat tutun a fost Rodrigo de Jerez, un marinar spaniol care a călătorit în America cu Cristofor Columb. Împreună cu restul echipajului, el a văzut pentru prima dată tutun în Bahamas în 1492, unde băștinașii inhalau un fum produs de niște frunze uscate și arse. Echipajul lui Columb a considerat fumatul o activitate inutilă, scrie atlas-geografic.net. De ce să rulezi frunze de tutun, să le dai foc și să tragi fumul în tine? Cu toate acestea, lui Rodrigo îi plăcea să fumeze. A fost singurul membru al echipajului care a devenit dependent de fumat și a luat tutun cu el acasă, în Spania. 

Odată ce echipajul a ajuns în portul Ayamonte din Sevilla, Spania, Jerez a decis să fumeze în public. Când oamenii au văzut un bărbat scoțând fum pe gură și pe nas, au crezut că este diavolul reîncarnat în formă umană.

Deoarece acest eveniment s-a petrecut în perioada Inchiziției spaniole (1478–1834), autoritățile au fost imediat chemate. Jerez le-a arătat atunci că nu este nimic diabolic, deoarece fumul este produs de o plantă adusă din America. Cu toate acestea, întrucât Spania era condusă de monarhi ultra religioși, s-a luat decizia arestării sale, iar bărbatul a fost închis timp de 10 ani pentru ca oamenii să uite de el. 

Rodrigo de Jerez a fost eliberat datorită faptului că fumatul de tutun devenise între timp legal în toată Spania.

Mai multe articole despre:
fumator primul fumator